Brseč, (snimio Vladimir Bugarin), 2006.

Brseč

Brseč, naselje na istočnoj obali Istre, kraj Mošćenica, u općini Mošćenička Draga, Primorsko-goranska županija (45°11′N; 14°14′E); 126 stanovnika (2011.).

Nalazi se uz cestu Labin–Opatija; povijesna jezgra smještena je na litici 157 metara iznad razine mora. Stanovnici se bave poljodjelstvom (uzgoj maslina, voća), vinogradarstvom, stočarstvom i ribarstvom; u posljednje se vrijeme potiče razvoj izletništva i turizma temeljenog na očuvanoj tipično primorskoj arhitekturi.

Područje je bilo naseljeno u prapovijesti, iz rimskog doba nema poznatih nalaza. U sredednjem vijeku pripadao je pulskom biskupu, gospodi Devinskoj, knezovima Goričkim, te naposljetku Pazinskoj knežiji. Stradao je u Uskočkome ratu početkom XVII. st. Prsten liburnske gradine raspoznatljiv je u današnjoj topografskoj situaciji, a korišten je kao podloga pri izgradnji srednjovjekovnih i novovjekovnih kula i zidina. U nizovima obodnih kuća ugrađeni su ostatci fortifikacija. Masivni renesansno-barokni zvonik župne crkve također je imao obrambenu ulogu.

Natpisima su datirani barokni portali patricijskih kuća i glavnih, jugozapadnih gradskih vrata s očuvanim propugnakulom. Ostatci vlastelinskoga kaštela inkorporirani su u kasniju arhitekturu.

U barokiziranoj župnoj crkvi sv. Jurja ističu se fragmenti kasnogotičkih fresaka majstora Alberta iz Konstanza te drvorezbareni oltari i oltarne pale iz XVII. st. Romanička crkva sv. Stjepana na groblju baroknim je proširenjem promijenila orijentaciju. U vizurama na naselje s istoka dominira kasnogotička crkva sv. Marije Magdalene iz XV. st., smještena na vrhu obalne hridi iznad brsečke uvale.

Gradska cjelina Brseča zaštićena je kao spomenik kulture. Rodno mjesto književnika Eugena Kumičića i kardinala Josipa Uhača.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply