Vecelin I.

Vecelin I., istarski vikont (vicecomes; prvi i jedini spomen 1014.) te potom grof (prije 1027.), brat Helmingera, biskupa Cenede (prva polovica XI. st.).

Sačuvani povijesni izvori ne dopuštaju detaljniji uvid u Vecelinovu dinastiju. Vrlo je vjerojatno baštinio bliske odnose s kućom Eppenstein, što podržava činjenica da je zastupao koruškoga vojvodu Adalberona od Eppensteina u sporu protiv akvilejskoga patrijarha Popona na javnom placitu vođenom 1027. pred carem Konradom II.

Vecelin i njegov sin Konstantin spominju se u Istri uvijek u kontekstu porečke Crkve i tamošnjih biskupa, stoga je vrlo vjerojatno da se izraz „gospodar Vecelin iz grada Poreča“ (dominus Wecel de civitate Parentina) spomenut 1017. odnosi upravo na tu povijesnu ličnost. Štoviše, ova bi identifikacija vodila do zaključka da je (pod)grof Vecelin imao rezidenciju u Poreču.

Godina Vecelinove smrti nije poznata, kao što nije poznato tko je bio njegov neposredni nasljednik na grofovskom položaju u Istri. Nakon Vecelina, prvi povijesno dokumentirani carski službenik u Istri bio je markgrof Ulrik I. iz kuće Weimar-Orlamünde.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Josip Banić, „The Mystery of Merania: A New Solution to Old Problems (Holy Roman Empire and the Kingdom of Croatia-Dalmatia during the Investiture Controversy)“, Zgodovinski časopis, 74, 3-4, 2020., 296-327, i 75, 1-2, 2021.

Slučajna natuknica

komun