Nova Vas (Porečka), panorama s crkvenog tornja, (snimio Vladimir Bugarin), 2020.

Nova Vas (kod Poreča)

Nova Vas (tal. Villanova), naselje 4 km sjeveroistočno od Poreča (45°9′N;13°46′E; 136 m nadmorske visine); 470 stanovnika (2011.), administrativno u sastavu grada Poreča.

Smješteno je pokraj županijske ceste Poreč–Višnjan, na raskrižju s cestom za Tar i Kosinožiće. Većina radnoaktivnog stanovništva radi u Poreču i obližnjim turistitičkim mjestima, a manji broj se bavi tradicijskim poljodjelstvom (vinova loza, masline, žitarice) te raznim obrtima.

Područje je bilo nastanjeno u prapovijesti (gradine) i antičko doba (pripadalo je parentinskom ageru), ali selo je nastalo 1535., kad je mletačka vlast naselila izbjeglice pred Osmanlijama iz Dalmacije, vjerojatno na mjestu starijega naselja. Broj stanovnika u više se navrata sljedećih desetljeća povećavao doseljavanjem novih izbjeglica, što je dugo izazivalo napetosti, osobito u zemljišnim vlasničkim odnosima s vlastima i stanovnicima okolnih naselja.

Župna crkva sv. Roka izgrađena je 1853. na mjestu starije iz XVI. st., posvećene sv. Antunu Opatu. Na groblju je crkva sv. Jeronima iz XVI. st.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Žavlje