Cassas, Louis-François

Cassas, Louis-François, arhitekt, slikar i ilustrator (Azay-le-Ferron, 3.VI.1756. – Versailles, 1.XI.1827.).

Pokazavši nadarenost za umjetnost već u mladosti, učio je slikarstvo u Parizu, a od 1778. boravio je u Rimu, gdje je crtao i slikao antičke spomenike. U duhu ranoga klasicizma, zanimali su ga antički spomenici i krajolici u kojima su se nalazili, pa je putovao Italijom, Bliskim istokom, Egiptom i Grčkom. Godine 1782. posjetio je i gradove na istočnoj obali Jadrana od Trsta do Splita (Pula, Zadar, Skradin), izrađujući pritom crteže i akvarele krajolika i antičkih spomenika.

Na temelju njegovih putnih bilješki, crteža, slika, ali i tekstova dr. autora (npr. Alberta Fortisa), Joseph Lavallée napisao je tekst knjige Voyage pittoresque et historique de l’Istrie et de la Dalmatie (Pariz 1802.), koja je bogato opremljena bakrorezima, izrađenima na temelju Cassasovih akvarela i crteža. Oni ilustriraju antičku spomeničku baštinu Pule potkraj XVIII. st., prije početka razvitka grada u XIX. st. Cassasovo je djelo imalo velikog odjeka u klasicističkim krugovima arhitekata i umjetnika u Francuskoj. Izvorni akvareli čuvaju se u Victoria & Albert Museum u Londonu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Duško Kečkemet, Louis-François Cassas i njegove slike Istre i Dalmacije 1782, Rad JAZU, 1978., 379.; Cassas, Louis-François. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020., pristupljeno 2. 12. 2020.

Slučajna natuknica

Trapp, Hede von