Eufrazije

Eufrazije (lat. Euphrasius i Eufrasius, grč. Εὐφρασίος), porečki biskup (Trakija, kraj V. ili poč. VI.st. – ? Poreč, oko 560). O njegovu životu ima malo pov. podataka. Porečkim je biskupom postao oko 540., nakon biz. osvojenja Istre, kao predstavnik Justinijanove crkv. politike. Na mjestu starije i trošne crkve iz V.st. podignuo je velebnu baziliku, po njemu nazvanu Eufrazijanom (na njezinu je apsidalnom mozaiku prikazan, uz ostalo, i njegov lik).

Prema mišljenju većine crkv. povjesničara, nije bio u zajedništvu s papom. U vrijeme previranja u Crkvi oko tumačenja Kristove naravi stao je na stranu biskupa koji nisu prihvatili naizgled kompromisne zaključke II. carigradskoga sabora iz 554 (tzv. spor Triju poglavlja), što ih je potvrdio papa Vigilije. Zapadnokršć. biskupi ubrzo su se počeli vraćati u zajedništvo Crkve, a u raskolu su najduže ustrajali biskupi Istarske, tj. Akvilejske crkve (istarski raskol), među kojima se on posebno isticao. O tome svjedoče pisma pape Pelagija I. (556–561) upućena ravenskom egzarhu Narzetu, u kojima papa poziva egzarha da neposlušne istar. biskupe i silom privede jedinstvu Crkve, a posebno spominje Eufrazijeva »nedjela« te navodi kako se ne može dopustiti da se taj »začetnik zla«, »najveći uljez Akvilejske crkve«, »shizmatik«, zadrži u biskupskoj časti. U arhivu Porečke biskupije čuva se isprava Privilegium Eufrasianum, prema kojoj E. na sastanku crkv. dostojanstvenika 543. uređuje pitanje crkv. desetine u biskupiji. Stručnjaci drže da je temeljni sadržaj isprave autentičan, ali je u XIII.st. i poslije donekle prepravljan.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

J.-P. Migne, Patrologiae cursus completus. Patrologia latina, knj. 49, Paris 1844–55; B. Benussi, Privilegio Eufrasiano, AMSI, 1892, 8; G. Cuscito, Fede e politica ad Aquileia. Dibattito teologico e centri di potere (secoli IV–VI), Udine 1987.