Popolo Istriano, Il

Popolo Istriano, Il, tjedne novine na talijanskom jeziku koje su izlazile u Puli od 23.I.1898. do 18.IX.1906.

U dogovoru s lokalnim predstavnicima talijanske Nacionalno-liberalne stranke na čelu s gradonačelnikom Lodovicom Rizzijem pokrenuo ih je Giovanni Timeus (Oprtalj, 1864. – Rim, 1946.), koji je prije toga u Milanu vodio L’Eco dell’Alpe Giulia i u Đenovi L’Eco degli Irredenti.

Tiskale su se u Trstu i Puli. Do svibnja 1901. uređivao ih je Carlo Rigo, potom Antonio Corazza. Izlazile su subotom na četirima stranicama. U zaglavnoj vinjeti bili su prikazani Arena i Augustov hram, pero, tintarnica i more.

List je politički bio blizak novinama Idea Italiana, osobito se bavio južnom i središnjom Istrom te otocima. Prema uvodniku u br. 22. iz 1898., novine su pokrenute zbog stranačkih razloga, s jedinim ciljem da se obrani talijanska »nacionalna stvar i održi budnim domoljubni osjećaj«. Bile su vrlo oštre i borbene u napisima o protivničkim strankama (o Hrvatskoj narodnoj stranci i Socijalističkoj stranci).

Osim dopisa i članaka političkih značaja, što su ih pisali Timeus te Francesco Salata, Matteo Bolmarcich i Francesco Ambrosich, objavljivale su i književne tekstove Paola Tedeschija, Giovannija Quarantotta, Ade Sestan i Rodolfa Corenija.

Prestale su izlaziti među ostalim i zato što je Timeus već radio na drugom novinskom projektu – dnevniku Il Giornaletto di Pola, koji je pokrenuo 1900.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Sergio Cella, "Giornalismo e stampa periodica in Istria", AMSI, 1956., 4; Luciano Giuricin, "La stampa periodica in Istria (dalle origini ai giorni nostri)", Pazinski memorijal, 1970., 2; Marcello Bogneri, La stampa periodica italiana in Istria (1807–1947), Trieste 1986.

Slučajna natuknica

Martini, Lucifero