Flego, Fran

Flego, Fran, političar (Štrped kraj Buzeta, 17.III.1852. – Počekaji kraj Buzeta, 25.XII.1930.).

Kako je u Buzetu postojala samo talijanska osnovna škola, polazio ju je dvije godine, a dalju naobrazbu stjecao je kao samouk. Hrvatski književni jezik naučio je čitajući Našu slogu. Pokretač je naionalne i političke borbe u sjevernoj Istri potkraj XIX. i početkom XX. st. Nakon pobjede Hrvatsko-slovenske narodne stranke na izborima 1887. izabran je za prvoga hrvatskog načelnika buzetske općine. U općinski ured uveden je tada istarski hrvatski jezik.

Za zastupnika u Istarskom saboru u Poreču izabran je 1889. te se zauzimao za rješavanje problema seljaka i izgradnju cesta. Njegovim je nastojanjem 1890. u Buzetu otvorena hrvatska pučka škola. Iste godine bio je ponovno izabran za načelnika općine, a 1894. na toj ga je dužnosti naslijedio odvjetnik Matko Trinajstić. Za načelnika je ponovno izabran nakon Trinajstićeva odlaska 1906. U tom je mandatu izgrađen Narodni dom na Fontani (1907.) te je Flego u njega premjestio općinski ured. Politički su ga protivnici tužili, jer je to premještanje značilo približavanje hrvatskom seoskom stanovništvu, pa se zahvalio na položaju načelnika. Imao je kuću i trgovinu u Počekajima, nedaleko od željezničkog kolodvora Buzet.

Bio je kandidat na izborima 1921. te su fašisti pokušali atentat na njega, a kuću mu opljačkali. Zlostavljan je bio do konca života.

Pokopan je na groblju u Črnici.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ive Mihovilović, U povodu smrti Frana Flega, Novosti, 1. 1. 1931.; Joso Demarin, Frane Flego, istaknuti istarski borac, Zbirka članaka o Buzetu i Buzeštini, Buzet 1966.; Božo Jakovljević, Još nešto o Franu Flegu, ibid.; isti, Pisma Frana Flega, Istarski mozaik, 1972., 2; Božo Milanović, Hrvatski narodni preporod u Istri, Pazin 1973.; B. Jakovljević, Načelnici buzetske općine, Buzetski zbornik, 1988.; isti, Biografski leksikon Buzeštine i općine Lanišće, Pazin 1996.

Slučajna natuknica

Chersi, Innocente