Grimalda, panorama iz zraka, (preuzeto s http://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/item/1273/, snimio Renco Kosinožić, 2006.-08.)

Grimalda

Grimȃlda, naselje 15 km sjeveroistočno od Pazina (45°19′N; 13°57′E; 447 m nadmorske visine); 75 stanovnika (2021.), općina Cerovlje.

Nalazi se na uzvisini iznad slijeva više potoka koji tvore Butonigu, pritok Mirne. Do nje se dolazi lokalnom cestom koja se odvaja od državne ceste (D 3) Pazin – Buzet.

Stanovnik je Grimovčȃn i Grimalćȁn, stanovnica Grimovčȃnka i Grimalćȃnka, a pridjev grimȃlski i grimalćȃnski.

Stanovnici se bave gotovo isključivo poljodjelstvom (žitarice, voće, vinova loza) i stočarstvom (goveda, svinje, ovce i koze). Nekoliko starih kuća uređeno je za turističko iznajmljivanje.

Tipičnoga je gradinskog obilježja, naseljena već u prapovijesti, a iz antičkog doba na području Grimalde poznato je nekoliko natpisa. U pisanim izvorima prvi se put spominje 1202., kada dolazi pod vlast Akvilejskoga patrijarhata. Do 1420. prelazila je iz ruke u ruku kao feudalno leno, a tada je pripala Mlečanima. Kao pogranično mjesto bila je važna i u vojničkom smislu, pa je u XVI. i XVII. st. više puta stradala, posebno u Uskočkom ratu.

Crkveno je pripadala Pićanskoj biskupiji do njezina ukinuća, iako je bila na mletačkom području.

Urbanistički lik Grimalde tvore dvije crkve i desetak stambenih kuća oko trga. Romanička crkva sv. Jurja iz XIII. st. s gotičkim stupovima jednobrodna je, pravokutnog svetišta, sa zanimljivim dvokatnim zvonikom s preslicom na pročelju. U doba gotike preuređena je apsida, a u doba baroka preuređen je strop, te su crkvi s vanjske sjeverne strane dodani potpornji. Nova neoklasicistička župna crkva, sa župnim dvorom i stancijom te također posvećena sv. Jurju, sagrađena je 1891. pokraj stare. Nedaleko je od njih barokni poklopac s drvenim kipom Majke Božje.

Župi danas pripadaju okolna sela i zaseoci: Cerje, Renovik, Mlake, Omošćice, Orlišće, Pagubice, Podmeja i Podmerišće.

Od 2006. u Grimaldi se o blagdanu sv. Jurja održava susret mladih svirača na istarskim tradicijskim instrumenata Supci pud mavricun.

Više ilustracija s podacima na stranicama Istarska kulturna baština - Patrimonio culturale istriano: http://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/?q=grimalda&order=title

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply