Trviž, panorama, (snimio Vladimir Bugarin), 2021.

Trviž

Trvȋž (tal. Terviso), naselje u središnjoj Istri sjeverozapadno od Pazina (45°16′N; 13°53′E; 360 m nadmorske visine); 416 stanovnika (2021.), grad Pazin.

Smješteno je na uzvisini pokraj ceste Pazin – Motovun.

Stanovnik je Trvižȁn, stanovnica Trvižȃnka, a pridjev trvȋški i trvižȃnski.

Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom i sitnim stočarstvom, a u posljednje se vrijeme počinje razvijati ruralni turizam i poduzetništvo.

Područje je bilo naseljeno u prapovijesti (gradine u okolici), a tragovi antičkog doba slabije su izraženi. Prvi se put u pisanim izvorima spominje 1177., kad je pripadao porečkom biskupu. Od XIV. st. u sastavu je Pazinske knežije, bio je važna točka na granici prema mletačkome Motovunu te je do početka XVII. st. često bio u žarištu graničnih sukoba. Naselje ipak nije bilo opasano zidinama, ali je u njegovu središtu bila masivna obrambena kula.

Župna crkva Blažene Djevice Marije Sv. krunice izgrađena je 1897. na mjestu starije srušene crkve kao trobrodna bazilikalna građevina. Crkva sv. Petra na groblju temeljito je pregrađivana tijekom povijesti. Od prvotne jednobrodne crkve (XI.–XII. st.), očuvani su samo bočni zidovi; začelje je prezidano u XIII.–XIV. st. u ravno zaključeno svetište s četverokutnom upisanom apsidom; u trećoj fazi (XIX. st.) pregrađeno je pročelje. Na zidovima su očuvana tri sloja fresaka; glagoljski natpis iz 1533. Staro zvono s crkve sv. Petra, koje je izradio majstor Giovanni iz Venecije (1440.), odneseno je krajem XIX. st. u Ljubljanu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Anton Gnirs, Alte und neue Kirchenglocken, Wien 1917.; Branko Fučić, "Sv. Petar u Trvižu", Bulletin JAZU, 1962., 3; Vanda Ekl, Gotičko kiparstvo u Istri, Zagreb 1982.; Luigi Foscan, I castelli medioevali dell’Istria, Trieste 1992.

Slučajna natuknica

Parecag