Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika (IO DHK)

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika (IO DHK), granska udruga Društva hrvatskih književnika, osnovana u Puli 2.VII.1990., a okuplja članove DHK s područja Istarske županije te one koji su s njom povezani rođenjem, književno-publicističkim radom i tematikom.

Unutar ogranka djeluju i članovi suradnici. Ogranak se bavi raznolikim oblicima vrjednovanja i aktualizacije knjiž. baštine u Istri, afirmacijom suvremenoga književno-publicističkog stvaralaštva, knjiž. komunikacijama u regiji i širom Hrvatske te knjiž. vezama sa svijetom. Posebna pozornost pridaje se dijalektalnom stvaralaštvu i vrjednovanju raznolikih lingvostilističkih osobitosti sjevernojadranskoga područja. Glavne su djelatnosti nakladništvo, organizacija knjiž. priredaba, predstavljanje knjiga i pružanje pomoći pri objavljivanju literarnih ostvarenja članova. U nakladi ogranka od 1996. izlazi časopis Nova Istra, nastavljač tradicija knjiž. periodike, časopisa za književnost, kulturu i društv. pitanja, koji su obilježili tu vrstu publicistike u Istri od 1950-ih (Istarski borac, Ibor, Istarski mozaik i Istra). U izdanju IO DHK objavljene su knjige: I ča i što i kaj, panorama novije hrvatskoistarske lirike, u izboru B. Biletića (sunakladnik Sveučilišna knjižnica u Puli, 1997); Priče iz Istre, hrvatski pripovjedači XX. st., u izboru Daniela Načinovića (sunakladnik Sveučilišna knjižnica u Puli, 1999); Stupore nel mondo / Čuđenje u svijetu, dvojezično hrvatsko-tal. izdanje 50 pjesama Antuna Branka Šimića u izvorniku i prepjevu Daniela Načinovića (sunakladnik Sveučilišna knjižnica u Puli, 1998); Sjedinjenje u stopama, zbirka pjesama Gorana Filipija (2000); Život uhvaćen jednom rukom, roman Tatjane Arambašin (suizdavač naklada Erasmus, 2001); Čitajući znakove vremena, knjiga ogleda skupine autora s kraja tisućljeća (sunakladnik Tvornica duhana Rovinj, 2001). Objavljene su bibliografije časopisa Istarski mozaik (sunakladnik Sveučilišna knjižnica u Puli, 1998) i Istra (2001), što ih je obradila i priredila Marija Petener-Lorenzin, zatim Glasi književne Istre, studije, ogledi i kritike o suvremenoj hrv. književnosti u Istri, u izboru B. Biletića (2002); Zvijezde nad Gočanom, roman Stjepana Vukušića (sunakladnik Čakavski sabor Žminj, Čakavska kuća, 2003) i dr. U sunakladništvu s Pučkim otvorenim učilištem grada Rovinja, IO DHK objavljuje Šoljanov zbornik, s radovima različitih autora, sudionika manifestacije Šoljanovih dana u Rovinju. Članovi IO DHK sudjeluju na knjiž. susretima i kolokvijima u zemlji i inozemstvu, pojedini su autori dobitnici domaćih i međunar. knjiž. nagrada. IO DHK suorganizator je književno-kulturoloških manifestacija Susreti na dragom kamenu u Raklju, posvećene životu i djelu M. Mirkovića (M. Balote), te Badavca (Višnjan), gdje se predstavlja i potiče prozno stvaralaštvo, a 2003. pokrenuo je Pulske dane esejistike. Dosad je Ogranak objavio 50-ak knjiga i 40-ak svezaka časopisa \"Nova Istra\". Okuplja 50-ak članova, od kojih 16 punopravnih članova DHK, a ostali su članovi suradnici Ogranka.
Od osnutka njegovi su predsjednici: Boris Biletić, Miroslav Sinčić, Tomislav Milohanić, Goran Filipi, Daniel Načinović, Boris Domagoj Biletić . Prvi tajnik IO DHK bio je Miodrag Kalčić, a danas je to Jadranka Ostić.

http://www.dhk.hr/

www.gradpula.com/nova_istra

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply