Vinkuran, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Neven Lazarević)

Vinkuran

Vinkurȁn (tal. Vincural), naselje 3 km jugoistočno od Pule (44°50′N; 13°52′E; 32 m nadmorske visine); 652 stanovnika (2021.), općina Medulin.

Smješteno je zapadno od ceste Pula – Premantura, iznad Vinkuranske vale.

Stanovnik je Vinkurȁnac, stanovnica Vinkurȃnka, a pridjev vinkurȃnski.

Stanovništvo uglavnom radi u Puli, a dopunski se bavi turizmom (iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor) te tradicijskom poljoprivredom i ribarstvom za osobne potrebe.

Sjeverozapadno od Vinkurana nalazi se istoimeni najstariji istarski kamenolom, poznat i kao Cave Romane. Zapadno od mjesta je brdo Selina, koje je od 1996. zaštićeno (kao „brdo Soline“) u kategoriji park-šume zbog izrazito guste makije hrasta crnike, mjestimično razvijene i do stadija šume, što je čini jednom od posljednjih očuvanih šuma hrasta crnike u Istri. O njoj brine Javna ustanova Kamenjak, koja je uredila edukativnu šetnicu.

Najstariji poznati spomen Vinkurana je iz 1303., kada se spominje kao pomerska kontrada (zaselak) Vencoral. U XVI. st. naselje je napušteno, kao i mnoga druga u okolici, zbog brojnih epidemija kuge. Nakon naseljavanja Premanture u XVII. st., područje je pripalo premanturskom komunu. Selo je obnovljeno potkraj XIX. st., kada tamo podižu kuće Premanturci zaposleni u pulskom Arsenalu.

U crkvenoj podjeli pripada premanturskoj župi sv. Lovre, gdje je i groblje.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply