Hütterott, Carla Ida Barbara

Carla Ida Barbara Elizabeth Hütterott (Trst, 11.I. 1897- Sv. Andrija, V. mj. 1945), grofica. Nakon školovanja u Trstu i Meranu, gdje je živjela s majkom (Marie Augusta Henriette Hütterott) i sestrom (Luise Rosalie Hanna Grabmayr), Barbara Hütterott se 1927. godine preselila na otok Sv. Andrija (danas Crveni otok) kojeg je njezin otac (Johann Georg Hütterott) kupio još 1890. godine.

Istaknula se hrabrošću prilikom nezgode u rovinjskom kamenolomu Montauro, koji je bio u vlasništvu obitelji Hütterott i kojim je upravljala Barbara. Nezgoda se dogodila 7. listopada 1930. godine, kada se šezdesetšestogodišnji Francesco Grabovaz spustio u kamenolom, kako bi izvukao materijal nakupljen na dnu rudnika nakon miniranja. Zbog plinova koje je proizvelo miniranje, Grabovaz se počeo gušiti pa mu je u pomoć priskočio vršnjak Stefano Bressazi, koji se i sam našao u opasnosti. Njega su pak od gušenja spasili stražar kamenoloma, tridesetogodišnji Beniamino Rigo i njegova supruga, koji su mu pomogli da se izvuče, a stražar je pozvao u pomoć i groficu Barbaru koja je bila na otoku nedaleko kamenoloma. Prema zapisima, odmah je stigla na mjesto nezgode i spustila se u rudnik. Stražar Rigo ju je držao konopcem dok se ona spustila do Gabrovza, pa iako omamljena plinovima, uspjela ga je privezati i dati znak Rigu da ju izvuče. Ubrzo je stigla policija i obližnji građani koji su izvukli iz rudnika mrtvo tijelo radnika, a za navedeni čin spašavanja, načelnik Općine Rovinj je groficu Hütterott i dva radnika predložio za odlikovanje, a to je potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova u Rimu. Barbari Hütterott je odlikovanje za građanske zasluge (Medaglia in argento al Valor Civile) uručeno 21. travnja 1932. godine pred publikom na trgu u Rovinju.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Danijela Doblanović ... et al., Obitelj Hütterott, Ostavština, dio I., članak: Danijela Doblanović, Analitički inventar arhivskog gradiva fonda Obitelji Hütterott (1862-1945), str. 31.-265., Državni arhiv u Pazinu-Zavičajni muzej Grada Rovinja, Pazin-Rovinj, 2008. Jakov Jelinčić, Državni arhiv u Pazinu, Analitički inventar arhivskog gradiva fonda Prefektura Istre u Puli (Preffettura dell\'Istria a Pola), Pazin, 1991.Državni arhiv u Pazinu, fond HR-DAPA-55,  Prefektura Istre u Puli (Preffettura dell\'Istria a Pola), serija XXIII-4/2, Hütterott Elisabetta (1930-1932), kut. 152., Državni arhiv u Pazinu, HR-DAPA-806/1.1.4. Obitelj Hütterott, Barbara Hütterott, 1.1.4.1. Privatna pisma, 1930., kut. 3.