Forum Tomizza

Forum Tomizza, multikulturalni i višejezični projekt čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem slavensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru.

Utemeljen je 2000. u Umagu, na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca, s ciljem trajne komunikacije intelektualaca i umjetnika koji žive uz granicu, a djeluju na području kulture, znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvija Tomizze, književnika koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako bitan svim etnosima sjevernoga Jadrana.

Forum se odvija u Kopru, Trstu i Umagu, tri pogranična grada koja su od velike važnosti za Tomizzin životni put. Posebnu pozornost posvećuje autorima i djelima koji doprinose razvoju tolerancije, nude jasne perspektive za razumijevanje manjinskog kulturnog položaja, potiču suosjećajnost za drugog, za socijalno ugrožene i isključene, i time ujedno doprinose realizaciji i širenju nekih od osnovnih europskih vrijednosti. Tema Foruma svake je godine drugačija, ali uvijek cilja na aktualne probleme multikulturalizma.

Premda su se prve tri godine sudionici intenzivnije bavili Tomizzinim životnim putem i djelom, pažnja se preusmjerila na tematizaciju fenomena granice u svim njegovim političkim, sociološkim i kulturnim vidovima. Godina 2006. presudna je za novi koncept ove manifestacije: programski sadržaji otvaraju se aktualnim temama, intenzivira se društveni i umjetnički angažman susreta. To se signalizira i promjenom naziva manifestacije iz „Tomizza i mi“ u „Forum Tomizza“. Iznalaze se novi načini da se u program uključi šira publika i izbjegne elitizam i akademska zatvorenost. Pokreću se dva nova projekta koja su se održala do danas: Međunarodni natječaj za kratku priču Lapis Histriae i Tomizzini itinerari.

Glavni organizator skupa u Umagu je Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“, a velik osobni doprinos dali su njegova tadašnja ravnateljica Neda Fanuko (od 2000. do 2003.) i voditeljica Gradske knjižnice Umag (koja je tada bila u sastavu Učilišta) Nives Franić. Godine 2005. voditelj knjižnice postaje Neven Ušumović, a ona postaje samostalna institucija 1.X.2006. te preuzima organizaciju skupa.

Osobni angažman ključni je čimbenik organizacije u sva tri grada: 2001. manifestacija na velika vrata ulazi u Kopar, što je rezultat angažmana svestrane kulturne aktivistice Irene Urbič, predsjednice koparskog organizacijskog odbora sve do danas; u Trstu se 2005. u organizaciju uključuje pjesnikinja i prevoditeljica Patrizia Vascotto (1955.–2018.), u funkciji predsjednice kulturne udruge Gruppo 85 – Skupina 85 i uspostavlja programsku „ravnotežu“ između Trsta, Kopra i Umaga. Od 2021. u Trstu organizaciju preuzima Slovenski klub, odnosno njihov predstavnik novinar Martin Lissiach.

Gradska knjižnica Umag je uz financijsku potporu Grada Umaga i Istarske županije započela novi niz prijevoda djela Fulvija Tomizze na hrvatski jezik. Od 2010. svake druge godine Knjižnica izdaje prijevod Lorene Monica Kmet iz Buja, koji redigira i pogovorom prati talijanistica Sanja Roić.

Povodom dvadeset godina manifestacije 2019. je objavljeno trojezično izdanje pod nazivom Forum Tomizza: vent'anni di coraggio / dvadeset godina hrabrosti / dvajset let poguma s izborom referata sa simpozija, svim osnovnim podacima i bogatom arhivom fotografija (E-izdanje knjige: https://www.calameo.com/read/0061213736a3985884de2).

https://www.forumtomizza.com/hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply