Percan, Josip

Percan, Josip, društveni, gospodarski i kulturni djelatnik (Rakalj, 22.I.1913. – Pula, 15.II.1990.).

Nakon talijanske osnovne škole u Raklju odlazi (1926.) u Istarski internat u Zagrebu, a 1936. upisuje Poljoprivredno-šumarski fakultet u Zagrebu. Kao đak i student aktivan je u društvenim pokretima, osobito u društvima istarskih emigranata (Udruženje istarskih srednjoškolaca, Istarski akademski klub, Društvo Istra, Radni odbor emigrantske omladine iz Julijske Venecije u Jugoslaviji). Godine 1940. aktivan je u Narodnoj fronti, gdje sudjeluje u prikupljanju pomoći, mobilizaciji i organiziranju narodnooslobodilačkoga pokreta (NOP).

Nakon oslobođenja i sjedinjenja Istre, aktivan je u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu Zagreba, Rijeke, Buja i Pule. Bio je suosnivač znanstveno-kulturne manifestacije Susreti na dragom kamenu, sudjelovao je u pokretanju Istarskog mozaika, bio je predsjednikom Savjeta Istarskoga narodnoga kazališta, predsjednikom Katedre Čakavskog sabora Pula i član Vijeća urednika edicije Istra kroz stoljeća, za koju je priredio trosveščani antologijski izbor tekstova iz Naše sloge.

Kao blizak suradnik Mije Mirkovića (Mate Balote) posebice se bavio njegovim književnim i gospodarskim radovima te potaknuo obnovu njegove rodne kuće u Raklju i njezino pretvaranje u memorijalni muzej (1968.). Surađivao je u istarskom emigrantskom tjedniku Istra, te Glasu Istre i Novom listu, a stručne i memoarske tekstove objavljivao je u Istarskom mozaiku, Istri, Dometima, Riječkoj reviji, zbornicima znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu, Jadranskom zborniku, te u Prilozima o zavičaju i kalendaru Jurina i Franina.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply