Ika, zračna panorama, (snimio Vladimir Bugarin), 2012.

Ika

Ika, naselje na zapadnoj obali Riječkoga zaljeva (45°18′N; 14°18′E; 2 metra nadmorske visine); 377 stanovnika (2011); grad Opatija, Primorsko-goranska županija.

Nalazi se na državnoj cesti (D 21) Labin-Opatija, u zaljevu s malom ribarskom lučicom uz uvalu potopljenog ušća potoka Banine, u koji se slijevaju vode bujičnih potoka s istočnih obronaka Učke. Za kišovita vremena mnogo je podvodnih izvora (vrulje) u zaljevu i oko njega.

Svojim položajem između Lovrana (1,5 km južnije od Ike) i Opatije (4 km sjeveroistočno od Ike) i turizmom kao okosnicom razvoja, Ika je dio opatijsko-lovranske turističke aglomeracije. Gotovo je srasla s južnije položenim Lovranom i sa sjevernijim Ičićima (1,5 km). Okružena je bujnom mediteranskom vegetacijom (crnika, lovor i dr.); kroz Iku vodi obalna promenada (lungomare) Volosko-Lovran, duga 14 km.

Svjedočanstva o prapovijesnoj i antičkoj nastanjenosti postoje samo u tragovima, a sve do XIX. st. Ika je bila malo ribarsko naselje. Premda je slijedila turistički razvoj cijele rivijere (Opatija, Lovran), ima samo jedan hotel, te kuće za odmor i apartmane. U vili južno od Ike sjedište je Fakulteta za turistički i hotelski menadžment, a u uvali je lučica za jahte.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply