Narodni muzej u Labinu smješten je u palači Battiala-Lazzarini, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Manuel Angelini), 2012.

Narodni muzej Labin

Narodni muzej Labin, muzej osnovan odlukom Narodnog odbora Općine Labin od 30.IV.1960. kao samostalna općinska ustanova

Bilo je to na inicijativu profesorâ labinske gimnazije Dragutina i Mire Heim i Miljenka Fadljevića. Istoga dana muzej je otvoren s dvjema tematskim izložbama, Petnaest godina od oslobođenja Labinštine i Labinština u narodnoj revoluciji, postavljenima u atriju barokne palače Battiala Lazzarini, koja je postala sjedištem muzeja. Muzej je danas smješten u središnjem dijelu toga zdanja, na četirima razinama, s približnom površinom od 2.000 m2 i zavičajnoga je značaja.

Prvi pokušaji osnivanja muzeja u Labinu zabilježeni su u drugoj polovici XIX. st. Skupljanjem u prvom redu prapovijesnih materijalnih ostataka stvorena je tada prva privatna zbirka Tomasa Lucianija i Antonija Covaza. Zbirku je istraživanjima znatno obogatio Antonio Scampicchio i postavio u svojoj obiteljskoj kući. Posjetima mnogih stranaca ona je nadišla labinske okvire, a poslije je ušla u fundus Pokrajinskog arheološkog muzeja u Poreču.

Narodni muzej Labin djelovao je od 1.XII.1967. do 31.XII.1968. u sklopu poduzeća Suvenir Istre, a potom je ponovno, gotovo jedno desetljeće, bio samostalan. U sastav Radničkoga sveučilišta Labin (današnje Pučko otvoreno učilište Labin) ušao je 1.I.1978. Uz izravnu pomoć Istarskih ugljenokopa Raša, izrađen je 1961.–64. u prizemnom i podrumskom dijelu muzejske zgrade stalni rudarski postav u približnoj dužini od 150m, u kojem se uz izvorne strojeve i zvukove vjerno dočarava rudnik i rad u njemu.

Arheološki je postav u početku (1968.) zacrtan kao lapidarij, a potom je dopunjen visećim panoima i vitrinama s raznovrsnim predmetima kojima je prikazana povijest Labina u prapovijesti, antici i u ranome srednjem vijeku. Etnografski dio postavljen je 1994. U prvoj sobi smješteni su predmeti koji svjedoče o osnovnim gospodarskim djelatnostima toga kraja, kojima su se pretežito bavili muškarci: ratarstvu i stočarstvu te ribarstvu i pomorstvu. U drugoj su sobi više zastupljene ženske aktivnosti: priprema hrane, preradba vune, briga za podmladak. U jednoj je sobi smješten postav III. brigade 43. istarske divizije te prikazan njezin borbeni put od osnutka do završnih ratnih operacija.

Muzej se bavi i galerijskom djelatnošću, priređujući samostalne i skupne izložbe, uglavnom hrvatskih umjetnika. Neko je vrijeme vodio skupinu Labinskih ateliera i sudjelovao u organizaciji revijalnih izložaba istarskih umjetnika (Ars Histriae) i učeničkih likovnih radova s čakavskog govornog područja. Od tematskih izložaba najistaknutije su do sada bile: Labinska republika, 1971., Liturgijska srebrnina Labinštine, 1993. i Liturgijsko ruho Labinštine, 1994. Također ima odvojenu cjelinu Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika, a vodi brigu i o Zbirci sakralnih umjetnina, smještenoj u crkvi Uznesenja Marijina u Labinu.

http://www.labin.hr/root/rub6_4.asp

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply