Župna crkva u Svetom Antonu, rodnom mjestu Josipa Križmana, razglednica iz 1905.

Križman, Josip

Križman, Josip, svećenik, orguljaš, zborovođa, glazbeni pedagog, vjeroučitelj (Sveti Anton, 24.II.1880. – Trst, 5.III.1966.).

Otac Ivan (krojač), majka Ana rođ. Turk. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, gimnaziju u Trstu, a sjemenište u Gorici.

Za svećenika je zaređen 31.VII.1904. te je kratko službovao u Krkavčama, gdje je bio i pomoćni učitelj u pučkoj školi. Potom je kapelan odnosno župnik u Mošćenicama (1904.-05.), Repentaboru (tal. Monrupino) na Tršćanskom krasu, Rojanu (predgrađe Trsta) te šest godina u Tinjanu i 12 u župi sv. Vinka Paulskog u Trstu. U Rojanu je bio i voditelj Družbe Marijine te je osnovao njezin ženski odjeljak, u Tinjanu je 1912. bio prvim predsjednikom Katoličkog izobrazbenog društva, u Trstu je u školskoj godini 1915./16. predavao vjeronauk u ćirilometodskoj školi.

U Pragu je studirao gregorijansko pjevanje te je u svim župama gdje je službovao vodio crkvene pjevačke zborove i svirao orgulje (1917.-18. i u tršćanskom Sv. Justu). Bio je i kolaudator za crkvene orgulje za Istru, Primorsku i Veneto.

Godine 1927. imenovan je župnikom u Proseku kod Trsta gdje je ostao 30 godina, a zaslužan je što je tamošnja župna crkva sv. Martina 1936. dobila orgulje. U neposrednom poraću u pomanjkanju učitelja predavao je 1946./47. talijanski, latinski i povijest u nižoj srednjoj školi u Trstu (danas Ivana Cankara), a vjeronauk u osnovnoj školi u Opčinama što je nastavio i kasnije.

Osim što je podučavao crkveno pjevanje uglazbio je i nekoliko crkvenih pjesama.

Umirovljen je posljednjeg dana 1957., ali je još godinama nastavio misiti u tršćanskim crkvama.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lida Debelli Turk, „Križman, Josip“, Primorski slovenski biografski leksikon, 8, Gorica 1982., 207; Stipan Trogrlić, „Katoličko izobrazbeno društvo Tinjan“, Istarska enciklopedija, Zagreb 2005.

Slučajna natuknica

Spongia, Nicolò