Vranja, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Anđelo Dagostin), 2016.

Vranja

Vranja (Vrȃnje, tal. Vragna), naselje 5 km jugoistočno od Lupoglava, ispod Učke, u blizini izlaza iz Tunela Učka (45°19′N; 14°9′E; 250 m nadmorske visine); 92 stanovnika. (2021,), općina Lupoglav.

Smještena je na zaštićenom položaju podno državne ceste D500, koja iz unutrašnjosti središnje Istre prelazi u nastavku preko Učke županijskom cestom PazinKastavRijeka. Gospodarska joj je osnova stočarstvo i poljodjelstvo.

Stanovnik je Vrȁnjac, stanovnica Vrȃnjšćica i Vrȃnjanka, prijdjev vrȃnjski.

Prvo naselje bila je utvrda na uskoj izbočenoj stijeni koja je s tri strane okružena provalijama bujičnih potoka što se slijevaju u Vranjsku dragu. Nastala je oko X.–XI. st., a možda i prije. Spominje se 1102. kao castrum Vrane, a do XV. st. utvrda je bila nekoliko puta obnavljana i učvršćivana radi obrane od Osmanlija. Od XVI. st. pripadala je Pazinskoj knežiji, a odigrala je važnu ulogu u Uskočkom ratu. Sjeverno od utvrde izgrađena je u XV. st. župna crkva sv. Petra i Pavla, u kojoj su ostatci zidnih slika, freske kasnogotičkog istarskog majstora nastale oko 1470., te glagoljski grafiti. Crkva je produljena 1697., a u XIX. st. dograđene su bočne kapele. U Drugom svjetskom ratu srušena je, a temeljito je obnovljena 1997.

Današnje naselje Vranja nalazi se zapadnije, bliže cesti (»istarska Jozefina«, dovršena 1785.) koja je nadomjestila dotadašnju stazu iz središnje Istre preko Učke. U blizini je Vela ili Vranjska draga, geomorfološki spomenik prirode.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Josip Šiklić, "Župna crkva Sv. Petra i Pavla u Vranji", u: Zbornik Općine Lupoglav, 3, Lupoglav 2001.

Slučajna natuknica

Šterna