Diminić, Dušan

Diminić, Dušan (Labin, 1914 - Zagreb, 2005), istarski antifašist. Dijete je šumberskog učitelja koji zbog sukoba s talijanskim vlastima, zajedno s obitelji, emigrira 1921. godine u Kraljevinu SHS, nastanivši se u Punatu na otoku Krku.

Kao gimnazijalac 1932. godine na Sušaku prvi puta dolazi u kontakt s komunističkim pokretom te se uključuje u novoosnovani Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske, zbog čega je nekoliko puta zatvaran u razdoblju studiranja na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Kao član Operativnog štaba za Istru sudjelovao je na Istarskom saboru u Pazinu u rujnu 1943. godine, kada je donijeta odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, odnosno Jugoslavijom - Pazinske odluke.

Nakon rata je aktivan unutar Komunističke partije, no zbog učestalih sukoba s Centralnim komitetom 1954. godine biva isključen. Do tada je vršio dužnosti zastupnika Savezne skupštine iz Pazina i Labina u Skupštini Jugoslavije, generalnog sekretara Vlade FNRJ, pomoćnika zastupnika Jugoslavije u Tirani i drugo. Zalagao se za vođenje specifične politike prema Istri jer je bio svjestan činjenice da se istarsko stanovništvo po prvi puta našlo u granicama Jugoslavije. Diže glas protiv izgradnje pruge Lupoglav – Štalije gdje su vlasti od prvotne ideje - dobrovoljnog, sprovodili prisilan rad. Kritizirao je i tjeranje ljudi sa sela na rad u rudnike te oduzimanje matrikula pomorcima kako se ne bi mogli ukrcavati na strane brodove. Zbog svega toga biva maknut iz Istre na dužnosti u drugim krajevima zemlje te jedno vrijeme radi kao diplomat u Albaniji. Nakon 1954. godine i njegova isključenja iz Komunističke partije u dobi od 40 godina, povlači se iz politike.

Do umirovljenja je radio kao pravnik.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Liliana Vale, Nema kompromisa s vlastitom savješću, Franina i Jurina, 2003., 98 – 101.

Slučajna natuknica

Montuori, Eugenio