ACI marina Pomer, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Danilo Memedović)

Adriatic Croatia International Club (ACI)

Adriatic Croatia International Club, za djelatnost marina, dioničko društvo, čelna organizacija nautičkoga turizma u Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci.

Smatra se najvećim lancem marina na Sredozemlju i regionalnim predvodnikom u nautičkom turizmu. Većinski vlasnik je Vlada Republike Hrvatske.

Prvotni naziv tvrtke, utemeljene 1.VII.1983., bio je Adriatic Club Yugoslavia Brioni (krat. ACY). Prvi direktor bio je Veljko Barbieri, koji je snažno obilježio povijest tvrtke.

U prve tri godine izgrađeno je 16 marina: Pula, Rovinj, Umag, Pomer, Supetarska Draga, Milna, Žut, Rab, Jezera, Piškera, Vodice, Skradin, Trogir, Split, Vrboska i Palmižana. Do danas su u sustav ACI-ja ušle i marine Opatija (u Ičićima), Cres, Šimuni (na Pagu), Korčula, Dubrovnik i „Veljko Barbieri“ u Slanom.

Krajem 1991. poduzeće mijenja naziv u Adriatic Yacht Club Opatija, a u lipnju 1994. registrirano je kao dioničko društvo Adriatic Croatia International Club (te posljedično mijenja i kraticu u ACI Club, a od 22.VIII.2017. u ACI). Sjedište uprave bilo je u Opatiji (u vili Istranka) do 2018., kada je premješteno u Rijeku. U 2022. ACI je imao blizu 350 djelatnika, a ostvario je 33,23 milijuna eura ukupnog prihoda.

U cilju promicanja i populariziranja jedrenja kao sporta ACI osniva 1987. i svoj jedriličarski klub, danas Yacht Club Croatia (YCC). Jedan od značajnijih zajedničkih projekata ACI-ja i YCC-a je ACI Match Race Cup koji se od 1987. do 2013. redovito održavao.

U sastavu su ACI-ja 22 marine s 5286 vezova na moru i 556 vezova na kopnu (2023.) na prostoru od Umaga do Rijeke dubrovačke. U Istri ACI ima 5 marina, na kvarnerskim otocima 4, u sjevernoj Dalmaciji 5, središnjoj Dalmaciji 5 te južnoj Dalmaciji 3 marine. Od istarskih marina najvećeg je kapaciteta umaška (475 vezova u moru i 40 mjesta na kopnu), smještena nedaleko od najzapadnije točke Republike Hrvatske i uz najfrekventniji koridor dolazaka nautičara iz inozemstva, te je važan sezonski granični prijelaz; ostale su: Rovinj (196 morskih vezova; najmodernija i najluksuznija marina u Hrvatskoj), Pula (192 morska veza), Pomer (294 morska i 30 suhih vezova) i Opatija (283 morska i 35 suhih). Suvremeno su opremljene za pružanje različitih usluga: tehnički servisi, opskrba gorivom, uporaba praonica, čuvanje imovine, iznajmljivanje plovila, prodaja nautičkih potrepština, prehrana u restoranima, organizacija sporta, rekreacije i regata. Sve ACI-jeve marine u Istri (Umag, Rovinj, Pula, Pomer i Opatija) u 2023. vijore Plavu zastavu europskog projekta za očuvanje mora i obale.

https://corporate.aci-marinas.com/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply