Società di Minerva

Società di Minerva, kulturno društvo osnovano s ciljem jačanja i širenja kulturnog utjecaja u Trstu i regionalnom okruženju.

Osnovao ga je 1.I.1810. Domenico Rossetti u Trstu. Najstarije i najdugovječnije kulturno društvo u regiji i među najstarijima u Italiji, osnovano čak deset godina prije renomiranog Gabinetta Vieussieux iz Firence. Godine 1973. dobilo je status javne ustanove.

Posvećuje veliku brigu njegovanju znanosti, književnosti i povijesti s naglaskom na prostor Furlanije i Julijske krajine (Venecije). Promiče, potiče i sudjeluje u raznim kulturnim i umjetničkim inicijativama, u restauriranju gradske baštine, organizira kongrese, izložbe i dr. Društvo se brine za objavljivanje bienalnog natječaja za nagradu "Minerva d'Argento" namijenjenu studentima čija tema diplomskog rad obuhvaća prostore Furlanije, Julijske krajine, Istre i Dalmacije. Od 1829. uz nekoliko prekida, društvo objavljuje godišnjak Archeografo Triestino, časopis koji obuhvaća područja povijesti, književnosti i drugih znanosti.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply