Flego, Ivan

Flego, Ivan, svećenik (Štrped kraj Buzeta, 2.XII.1872. - Črnica kraj Buzeta, 1.VIII.1938.). Radio je kao kapelan u Loki kraj Divače, od 1904. župnik je u Humu. Zauzimao se za otvaranje hrv. škole, pa je u Humu 1905. započela djelovati škola Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru.

Od 1913. upravljao je župom i dekanatom u Buzetu. God. 1918. izabran je u buzetski odbor Narodnog vijeća SHS. Poslije okupacije tal. ga vlasti okrivljuju da u propovijedima politizira. Dan uoči raspuštanja Narodnoga vijeća razularena ga je skupina primorala da na zgradu župnog ureda izvjesi zastavu Kr. Italije. Fašisti su mu 1921. provalili u stan i župni ured, opljačkali mu imovinu, spalili knjižnicu i crkv. knjige. U nastojanju da ga uklone iz Buzeta, vlasti su ga umirovile. Potom je preuzeo župu u obližnjoj Črnici, gdje su se prema tadanjim propisima na hrv. jeziku mogli izgovarati dijelovi mise i propovijed, čitati evanđelja, proučavati vjeronauk i pjevati crkv. pjesme. Stoga su vjernici mnogih buzetskih sela dolazili na obrede u Črnicu. Flego im je dijelio molitvenik Oče naš, širio hrv. tisak, prikupljao pretplatnike za izdanja Društva sv. Mohora u Trstu i dr.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

E. Radetić, Istra pod Italijom, 1918-1943, Zagreb 1944; A. Iveša, Tršćanska hrvatska štampa između dva rata, Pazinski memorijal, 2, 1971; B. Milanović, Hrvatski narodni preporod u Istri, II, Pazin 1973.