Kolhida na staroj karti

Kolhiđani ili Kolšani

Kolhiđani (prema grč. Κολχίς: Kolhida) ili Kolšani (grč. Kόλχοι), antički narod koji je živio u bogatoj Kolhidi na istočnoj obali Crnoga mora (područje današnje zapadne Gruzije) i bio politički organiziran već od VIII. st. pr. Kr.

Budući da je Kolhida bila u Grka na glasu kao zemlja bogata zlatom, rano je uključena u jedan od najstarijih grčkih mitova - onaj o Zlatnom runu i Argonautima. Tim je mitskim Kolhiđanima vladao kralj Eet, sin boga Sunca Helija. Eetov je sin Apsirt prema kazivanju Apolonija Rođanina stradao na Cresu, te su s njegovim imenom povezani najstariji naziv za Crešane „Apsirtejci” i grčki nazivi „Apsirtide”, „Apsirtovi otoci” za Cres, Lošinj i okolne otoke. Ime Osora starohrvatskim je glasovnim promjenama također izvedeno iz Apsirtova imena.

Prema antičkim piscima Strabonu Amasejcu i Pliniju Starijem, Kolhiđani se nakon neuspjele potjere za ukradenim zlatnim runom i Apsirtove pogibije nisu htjeli vratiti u domovinu, već su utemeljili grad Pulu. Tako su preko mita o njima i njihovu zlatu Istra i obližnji otoci uvedeni u fantastična kazivanja koja su bila poznata diljem antičkog svijeta.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mate Križman, Antička svjedočanstva o Istri, Pula 1972.

Slučajna natuknica

Feresini, Nerina