Prijevoj Poklon na Učki (922 m), lijevo je istoimeni planinarski dom

Poklon, prijevoj na Učki

Poklȍn, prijevoj na cesti VranjaVeprinac, preko Učke, na 922 m nadmorske visine.

Preko njega su Istrani stoljećima prelazili prema Kastvu i Rijeci. Kako su mnogi stanovnici Poluotoka u prošlosti tradicionalno hodočastili na Trsat, na gorskome prijevoju s kojega se otvaraju horizonti na Kvarner prekrižili bi se i poklonili zavjetnoj crkvi Majke Božje Trsatske, pa otuda toponim Poklon. Tuda je 1785. izgrađena strateški važna cesta Pazin – Kastav, popularno nazvana Istarskom Jozefinom.

Poklon je sastavni dio Parka prirode Učka. Tu su hotel Učka i planinarski dom te spomenik u obliku velikoga kamenoga križa s natpisom „Na spomen Bl. Alojzija Stepinca, pape Ivana Pavla II. i istarskih hodočasnika jubilarne 2000. g.“.

U organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka svake se prve nedjelje u rujnu na Poklonu od 2007. održava Učkarski samanj, najveći sajam tradicionalnih proizvoda na istarsko-kvarnerskom području. Obuhvaća prodajno-izložbeni dio, predavanja, predstave za djecu i kulturno-zabavni program, promičući kulturnu i prirodnu baštinu učkarskoga kraja i pružajući potporu lokalnim proizvođačima tradicijskih proizvoda.

Na prijevoju je 2021. otvoren Centar za posjetitelje Poklon (u obnovljenoj zgradi nekadašnjega peradarnika, na oko 1.200 m2), u kojem se ističe multimedijalni interpretacijski postav gdje su na moderan i interaktivan način predstavljene prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti područja Parka prirode Učka s okolicom, s naglaskom na potrebu zaštite i očuvanja toga prostora.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply