Veprinac, panorama s pogledom na Kvarner, (preuzeto s https://www.visitopatija.com/veprinac-p490)

Veprinac (Leprinac)

Veprȉnac (lokalno Leprȉnac, tal. Apriano i Vapriano), naselje na uzvišenju iznad Opatije (45°20′N; 14°17′E; 519 m nadmorske visine); 1008 stanovnika (2021.), grad Opatija, Primorsko-goranska županija.

Središte je niza okolnih zaselaka (Tumpići, Zatka, Vas, Zagrad, Travičići). Nalazi se kraj stare ceste Kastavprijevoj Poklon na UčkiPazin i nove ceste MatujiTunel Učka.

Stanovnik je Leprĩnčan i Leprȋnčan, stanovnica Leprĩnčanka i Leprȋnčanka, a pridjev leprȉnački i leprĩnski.

Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom, ali i tercijarnim djelatnostima u susjednim naseljima (Opatija, Lovran, Matuji) te iznajmljivanjem apartmana i kuća za odmor.

Prvi se put spominje 1374. u oporuci Hugona Devinskog kao Veprinacium. Od XV. st. vezan je upravno i posjedovno s Kastvom i Mošćenicama (Kastavska gospoštija). Spominje se u povijesti i kao Vapriniz, Veprinez, Vaprinèz, Vaprinaz, Wiprinatz...

U Veprincu je 1507. glagoljicom napisan Veprinački statut.

Veprinac je bio gradina i zbjeg u slučaju opasnosti. Od nekadašnjih gradskih utvrda preostali su dijelovi gradskog zida s vratima na tri otvora u sklopu zgrade komuna. Ispred gradskih vrata nalazi se loža i barokizirana, izvorno gotička crkvica sv. Ane (1442.), u kojoj se nalaze ostatci baroknih zidnih slika. Na najvišoj točki u naselju nalazi se trobrodna župna crkva sv. Marka evanđelista s odvojenim zvonikom. Izvorno srednjovjekovna, potpuno je barokizirana. Ima renesansno-barokne drvene rezbarene korske klupe rustične izrade. Nad glavnim oltarom nalazi se zidna slika koja imitira tada popularne oleografije Posljednje večere Leonarda da Vincija. Južno od Veprinca nalazi se barokna kapelica sv. Jelene.

U Veprincu je i zanimljiva Etno zbirka, smještena u općinskoj kući Komunšćici, u kojoj je izloženo dvjestotinjak dobro očuvanih predmeta koji prikazuju nekadašnji način života.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Rudolf Strohal, "Veprinac u XIV. vijeku", Zbornik za narodni život i običaje Južnih Slavena, 27, Zagreb 1929.; Branko Fučić, Glagoljski natpisi, Zagreb 1982.; Anđela Horvat, Radmila Matejčić, Kruno Prijatelj, Barok u Hrvatskoj, Zagreb 1982.; Veprinac, https://www.visitopatija.com/veprinac-p490, pristupljeno 11. 9. 2023.

Slučajna natuknica

Koparski zaljev