Gunjci iz Izlole Loredana i Ivan Ivančić te Edi Vižintin na međunarodnom susretu Pišćaci i gunjci u Marušićima, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Luka Jelavić), 2019.

gunjci

Gunjci (gunci), skupina glazbenika uobičajena u sjevernoj i sjeverozapadnoj Istri, koji su prvotno svirali na violini i bajsu (mali i veli vijulin).

Ta su glazbala doprla u Istru iz alpskih krajeva u XIX. st. S vremenom su u sastav gunjaca ušli klarinet (klarin), triještina, trombeta i druga glazbala.

Gunjci sviraju isključivo glazbu za ples, uglavnom polke, valcere, mazurke, koračnice (marče), šete paši i dr., i to na većim okupljanjima, posebno na pučkim zabavama, svadbama i seoskim sajmovima (samljima). Osim rijetke svirke na mihu, vidalicama i šurlama, bila je to jedina glazba koja se izvodila u sjevernom dijelu Pazinštine, na Buzeštini (osim Ćićarije), Bujštini i Poreštini.

Violina se mogla nabaviti u trgovinama glazbala, a bajseve (glazbala nešto manja od kontrabasa, s dvjema žicama izrađenim od goveđih crijeva) većinom su izrađivali domaći majstori stolari. Gotovo je svako selo u sjevernom i zapadnom dijelu Istre imalo svoje sastave gunjaca.

Sredinom XX. st. violine i bajseve počela su potiskivati modernija glazbala, te su gunjci sve rjeđe nastupali u pratnji plesova, što je prijetilo njihovu odumiranju i nestanku. Stoga je skupina entuzijasta organizirala susrete istarskih bajsista Z bajson po Istri (prvi je održan u Motovunu 8.IX.1990., na inicijativu Emila Zonte), koji su se od 1993. nekoliko godina održavali u Buzetu pod nazivom Z bajson na Subotinu, potom kratko sele u Hum, a od 1999. u Draguć pod nazivom Bajsi u Draguću. Od 2006. u Marušićima se održava međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe Pišćaci i gunjci. Zahvaljujući i tim manifestacijama postupno je oživjela popularnost sviranja na bajsu, a time i sastava gunjaca.

Audio


Mihčeva polka izvode Josip Šćulac, violin i Anton Paladin, bajs, Šćulci 1970.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mirjan Rimanić, Susret bajsista proslavio 30. rođendan, Glas Istre, 20. 6. 2019.; Luka Jelavić, Glazbom i plesom čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu, Glas Istre, 5. 7. 2022.

Slučajna natuknica

Glavaš, Martin