Glava i logotip La kosti u Glasu Istre

La kost

La kost, humoristično-satirički podlistak koji je od kraja 1983. do početka 1993. izlazio u Porečkom glasniku, a potom do polovice 2021. u Glasu Istre.

Već pokretanjem Adrije, lista udružene privrede Poreštine, 1982. te godinu dana kasnije njezinog sljednika, općinskog polumjesečnika Porečki glasnik, redoviti su u njima bili raznovrsni humoristično-satirički prilozi novinara i suradnika − humoreske, satiričke crtice (rubrika „Sol i papar“), aforizmi, fotoparodije i stripovi, karikature, duhovite križaljke itd. Vodeći se pozitivnim odjekom čitatelja, redakcija lista, predvođena glavnim urednikom Ilijom Cvijanovićem i novinarom Goranom Prodanom, pokrenula je, uz pomoć nekoliko vanjskih suradnika, među kojima su se isticali karikaturist i fotograf Vladimir Bugarin, pisac humoreski Stjepan Milašinčić − Štef, aforističar i satirički pisac Rade Vojinović i karikaturist Miroslav Prebježić, zaseban takovrsni prilog. Objavljen je kao novogodišnji prilog („brodet“) Porečkog glasnika (s nadnevkom 27.XII.1983.) na zadnje tri stranice lista velikog formata (42 x 27 cm). Naslovljen je kao La kost u grlu što je bila simbioza želje glavnog urednika I. Cvijanovića da podlistak bude „kost u grlu“ moćnicima i zafrkavanja G. Prodana i V. Bugarina na modni brend Lacoste. Bugarin je kreirao je glavu lista – „La“ i stilizirana kost, koja će grafika (p)ostati zaštitnim znakom podliska kroz sljedećih gotovo četiri desetljeća.

U prvoj La kosti, uz spomenutog Cvijanovića i Prodana, prilozima su sudjelovali i ostali profesionalni članovi redakcije Porečkog glasnika Kolja Glavina i Duška Jekić, vanjski suradnici – urednik Robert Buršić i tehnički urednik Zvonimir Mihovilović te V. Bugarin, R. Vojinović, M. Prebježić, pisac humoreski Jerko Radan i fotografi Milosav Grujičić - Đilera i Renco Kosinožić.

Drugi broj La kosti izašao je tek za godinu dana, uz napomenu da su kroz cijelu 1984. u Porečkom glasniku izlazili već prepoznatljivi humoristično-prilozi, kao što su karikatura-komentar „Šjor Adrijano“, aforizmi i crtice „Rade à la carte“, spomenuta „Sol i papar“, humoreske i humoristične ilustracije više autora, križaljka „sedam x devet“. Taj broj, također naslovljen La kost u grlu, izlazi u puno većem opsegu i potpuno drugačijem formatu – kao umanjena imitacija matičnoga lista na 16 stranica prepolovljenog formata (27 x 21 cm) i s nizom parodiranih rubrika iz samog Porečkoga glasnika. Među novim imenima u impresumu su i Ratko Vlado Aleksić, Goran Baranašić, Tatjana Komin i Drago Orlić.

Koncepciju 16-straničnog priloga malog formata La kost će zadržati sljedećih šest godina izlazeći učestalošću dva do tri puta godišnje i svaki put s novim „podnaslovom“ u glavi lista, pa umjesto „u grlu“ La kost redom izlazi „u moru“ (3, 30.VII.1985.), „u SOUR-u“ (4, 27.XII.1985.), „u travi“ (5, 1.VI.1986.), „u boci“ (6, 30.IX.1986.), „u S.O.S.-u“ (7, 29.XII.1986.), „u paketu“ (8, 14.IV.1987.), „u gumici“ (9, 29.IX.1987.), „u ledu“ (10, 29.XII.1987.), „u kruhu“ (11, 31.V.1988.), „u dugu“ (12, 27.XII.1988.), „u korti“ (13, 23.V.1989.), „u vinu“ (14, 30.X.1989,) i „u zimi“ (15, 28.XII,1989.), a ti su podnaslovi najčešće bile aluzije na aktualne lokalne događaje. U tom dužem razdoblju La kost je imala brojne suradnike, uz ranije spominjane u impresumima su isticani Renzo Koren, Branislav Ostojić, Gordana Pribetić-Juraković, Ljubomir Mijojlić, Vesna Medvedec, Marija Gaćina, Marko Grgičević, Đanino Božić, Miljenko Bogdanić, Goran Zaninić, Anđelo Koraca, Franci Blašković, Anton-Nino Jugovac, Silvana Fable, Josip Fuis, Snježana Lehman, Korado Korlević, Ljubo Jovanović, Darko Baronica i dr.

Prelaskom Porečkog glasnika na manji format (23 x 31 cm) i tjedno izlaženje (23.II.1990.) La kost počinje izlaziti kao redovit humoristično-satirički prilog na dvije stranice koji uređuju G. Prodan i D. Orlić te V. Bugarin. Prilog ima stalne rubrike: kozeriju „Lipi moji“, karikaturu „Šjor Adrijano“ i humorističnu križaljku te raznovrsne humoristične i satiričke crtice i pričice, fotoparodije i sl. Od broja 58 (objavljen 1.III.1991.) La kost izlazi na četiri stranice (s podnaslovom „zavisni zajebantski katerkadnik [utemeljen uni bot na janjetini]“), a priloge i dalje kreira trojac Bugarin, Orlić i Prodan. Novina je da karikatura V. Bugarina postaje strip na cijeloj stranici. I dalje uz stalne rubrike prevladavaju humoristično-satiričke crtice, intervjui, priče, pjesmice i dramoleti, aforizmi, fotoparodije te prve fotomontaže. Zbog pritiska lokalnih političkih čelnika i državnog tužiteljstva, koji su se žalili na navodno uvredljive sadržaje, uredništvo Porečkog glasnika obustavilo je u tri broja lista, od kraja svibnja do kraja lipnja 1992., izlaženje La kosti. Ponovo je izašla 14.VII. na 8 stranica (objavljeni su i prilozi iz naprasno zabranjenog izdanja). Posljednji, stoti broj La kosti u Porečkom glasniku izašao je 13.I.1993. uz oproštajno pismo G. Prodana „Sve bilo je zajebancija“.

Nakon dva mjeseca, u četvrtak 11.III.1993., La kost, s brojem 101, počinje izlaziti kao tjedni podlistak u pulskom dnevniku Glas Istre, za što je zaslužan tadašnji direktor izdavača Željko Žmak. Prilog na jednoj stranici velikog formata (31 x 47 cm), s prepoznatljivim logotipom kojemu su dodane preslike aši od kop i špad iz karata trieštinki (što je aluzija na istarsku izreku o nepriličnosti/štetnosti miješanja različitih stvari/pojmova) te podnaslov „Jednoumni tjebnik“, donosi već uvriježene rubrike – strip V. Bugarina, kozeriju „Lipi moji“ D. Orlića i križaljku (lakostaljku) G. Prodana te raznovrsne humoristično-satiričke sadržaje: fotoparodije, fotomontaže, karikature, izmišljene intervjue i vijesti, komentirane citate izjava dužnosnika, dramolete, aforizme, viceve u istarskom dijalektu, parodijske pjesmice i prepjeve itd. Nakon mjesec i pol dana podnaslov je dopunjen parodijskom krilaticom „Lakodelci svih zemalja, ujedinimo se!“, a od 115. broja (objavljenog 17.VI.) i ironičnim dodatkom podnaslovu „Product of Croatia“ te se u takvom obliku zadržao do kraja.

Prvih nekoliko brojeva usporedo s Glasom Istre objavljivao je i riječki Novi list. Odustao je kad je, nakon nekoliko priloga objavljenih u La kosti na Veliki četvrtak, 8.IV.1993., više od 150 građana iz Istre peticijom tražilo kazneni progon autora zbog vrijeđanja njihovih moralnih i vjerskih osjećaja, a što je Okružno državno odvjetništvo u Puli uzelo kao povod za pokretanje prekršajnog postupka protiv autora, u ovom slučaju G. Prodana i D. Orlića. Tuženi su zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana na javnom mjestu, a postupak je vodila sutkinja Prekršajnog suda u Poreču Sonja Šipić i u slijedu donijela tri odluke: najprije je autore oslobodila uz obrazloženje da nije riječ o „javnom mjestu“, da bi nakon žalbe Odvjetništva obojici autora dosudila po pet dana zatvora, a nakon njihove žalbe novčanu kaznu. Autori su je platili, ali presudu je kasnije, na inzistiranje jednog od odvjetnika tuženih (Vladimira Berneša iz Poreča) ukinuo Vrhovni sud Republike Hrvatske s obrazloženjem da novine nisu „javno mjesto“ (sic!). Tužba nije obeshrabrila vodstvo Glasa Istre te je La kost cijelo vrijeme normalno izlazila, uz povećani publicitet jer su o tom slučaju izvještavali i komentirali i nacionalni mediji.

Nakon godinu i pol dana, od 15.IX.1994., La kost se širi na dvije stranice, a od 22.XII. s promjenom prijeloma i formata Glasa Istre (29 x 43 cm) prelazi na duplericu lista na kojoj će ostati do kraja. Koncepcija je ostala ista, a s većim prostorom uz trojicu nositelja javlja se i više vanjskih suradnika. Aforizme su u različitim razdobljima pisali Aldo Matelić iz Labina, Zdravko Horvat iz Zagreba, M. Grgičević iz Pule i drugi, crteže i portretne karikature godinama je risao Pazinjan iz Zagreba R. Koren, a karikaturama su se javljali i Mario Rosanda iz Medulina i Mario Višković – Viško iz Labina, satiričke crtice pisala je Silvia Benussi iz Rovinja, kolumnu „Kartulina z Torjona“ iz Labina na tamošnjem dijalektu dugo je objavljivao Marijan Milevoj, humoristične pjesmice rimovao je Dinko Š. Kalac iz Pule, parodijski istrijanski rječnik slagao je Davor Šišović iz Pazina, fotomontaže Maurizio Di Capua iz Pule itd. Važan doprinos imali su i fotografi Glasa Istre i drugi iz Istre (Milivoj Mijošek, Dejan Štifanić, Neven Lazarević, Duško Marušić - Čiči, Goran Šebelić i dr.) čije su radove autori često koristili za fotostripove, parodije i montaže.

Već početnim prelaskom Glasa Istre na višebojni tisak, La kost od 29.III.2001. izlazi u boji. Redovito je izlazila četvrtkom (uz nekoliko tjedana ljetne stanke), osim u razdoblju svibanj-srpanj 2008. kad je izlazila nedjeljom. Nakon smrti D. Orlića u svibnju 2021., preostala dvojica autora odlučila su zaključiti La kost. Zadnji, 1403. broj objavljen je 8.VII. iste godine.

Tijekom blizu tri desetljeća izlaženja u Glasu Istre zbog priloga u La kosti list i odgovorne osobe bili su nekoliko puta tuženi (s različitim motivima i ishodima), a svi glavni urednici lista u tom razdoblju zabranili su barem po jedan prilog u pripremljenim La kostima, ocjenjujući ih uvredljivim, glupavim i/ili klevetnički utuživim, ili pak potencijalno štetnim za oglasne prihode ili ugled vlasnika lista. Jedan je pak glavni urednik (Dražen Dobrila) smijenjen i zbog zajedljivog priloga objavljenog u La kosti na račun vlasnika lista.

Osim u tiskanom izdanju Glasa Istre većina priloga iz La kosti niz je godina izlazila i na društvenim mrežama (Facebook).

Uredništvo La kosti je u 1990-im i početkom 2000-ih organiziralo Sveistarski turnir batic i lakodelci u briškuli i trešetu. Kozerije „Lipi moji“ iz La kostinog razdoblja u Glasu Istre, koje je Orlić pisao pod pseudonimom Zvane Lakodelac, objavljene su u seriji istoimenih zbirki (od 1995. do 2022.), izbor viceva „po istrijanski“ Orlić i Prodan priredili su u zbirkama Vicistra: Jurina i Franina 1 i 2 (2007. i 2008.), La kost je objavila zbirku karikatura R. Korena (2007.), a autori fotomontaža Bugarin i Prodan priredili su veliku retrospektivnu izložbu „Laža fotomontaža“ u više istarskih gradova (2018.).

Za kreiranje La kosti Bugarin, Orlić (posmrtno) i Prodan nagrađeni su 2022. Plaketom Grada Poreča.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply