Sutivanac, (preuzeto s https://istarski.hr/node/64574-posjetili-smo-sutivanac-nama-je-pripadnost-opcini-trideseta-briga), 2020.

Sutivanac

Sutivȁnac (tal. Sutivanaz/SantʼIvanaz, službeno San Giovanni dʼArsa), predio i skupina naselja iznad doline Raše, s njezine zapadne strane (najviši dio na oko 330 m nadmorske visine); 333 stanovnika (2021.), općina Barban.

Premda je tradicionalno smatran cjelovitim naseljem, obuhvaćenim granicama župe, tek se od 2011. vodi kao samostalno naseljeno mjesto. Kroz XIX. i XX. st. zaseoci su se vodili kao samostalna naselja. Sutivanac čine zaseoci Dolȉca (s Rȁpanjima, Grgȇcima i Brȉčancima), Medȃnčići (s Trlȉnima i Gȑkima), Cvȉtići (s Brižȉnom), Varȏž, Gorȉca (s Rȉsima i Brȋgom) i Balȉći II.

Stanovnik je Sutivȁnčan, stanovnica Sutivȃnka, a pridjev sutivȃnski.

Stanovnici se bave tradicionalnim poljodjelstvom (uzgoj vinove loze, žitarica, maslina) i raznim obrtima, a u začetcima je seoski turizam.

Područje je bilo naseljeno u prapovijesti (Gradina), iz rimskog doba nema važnijih tragova, a Slaveni ga naseljavaju u ranom srednjem vijeku. U XIV. st. u Istarskom razvodu spominju se Sativanac i komun sativanski, koji predstavlja župan Ivan. U razvijenom srednjem vijeku pripadao je Akvilejskomu patrijarhatu, a od početka XVI. st. spominje se kao dio Lupoglavske gospoštije, kada počinju stizati i novi doseljenici iz hrvatskih krajeva ugroženih osmanskim upadima. Sutivanac je bio organiziran kao jedinstven komun i tako nastupao prema feudalnom gospodaru, zastupali su ga župan i požup. Glagoljski natpis iz 1516. spominje župana Bartula Cvitića.

Sutivanac je crkveno obuhvaćen župom Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i svetog Ivana Krstitelja, a Crkva mjesto (područje) tradicionalno naziva Sveti Ivanac nad Rašom. Župna crkva posvećena Bezgrešnom začeću jednobrodna je građevina sa svetištem i lopicom, ima preslicu s dva zvona. Sagrađena je u XVIII. st., vjerojatno na mjestu prethodne crkve. U prezbiteriju je oltar sa svetohraništem i kipom Blažene Djevice Marije. U crkvi se čuva kamena krstionica iz 1750. Crkva je temeljito obnovljena 2007. Nekadašnja župna crkva na groblju (oko 1 km jugoistočno od Medančići, 253 m nadmorske visine) posvećena je sv. Ivanu Krstitelju. Župa je pripadala Pićanskoj biskupiji, nakon njezina ukinuća 1788. Gradiškanskoj, od 1791. Tršćanskoj, a od 1977. je u Porečko-pulskoj.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

„Sutivanac jučer, danas, sutra (Kolokvij održan 27. VI 1982.)“, cjelina u: Prilozi o zavičaju, 3, 1983., 231-364; Danijela Juričić Čargo, Gospodarski razvoj lupoglavskega gospostva v 16. stoletju v luči urbarjev in urbarialnih zapisov 1523-1573 (z objavo urbarjev iz let 1523 in 1573), Ljubljana 1999.; Robert Matijašić, „Cvitići“, Istarska enciklopedija, Zagreb 2005., 151.

Vezani članci

Barban

Slučajna natuknica

Prapoće