općina

Općina, jedinica lokalne samouprave u suvremenom ustrojstvu upravno-teritorijalnih jedinica, koja se osniva za područje više naseljenih mjesta što čine prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelinu i povezana su zajedničkim interesima stanovništva.

Redovito ujedinjuje veće naseljeno mjesto i nekoliko katastarskih općina koje oblikuju funkcionalnu cjelinu. U sadašnjem obliku općine u Republici Hrvatskoj su osnovane 1992. preustrojem njezinog teritorija odvajanjem od prijašnjih, većih općina.

U Istarskoj županiji općine su: Bale-Valle, Barban, Brtonigla-Verteneglio, Cerovlje, Fažana-Fasana, Funtana, Gračišće, Grožnjan-Grisignana, Kanfanar, Karojba, Kaštelir-Labinci - Castellier-Santa Domenica, Kršan, Lanišće, Ližnjan-Lisignano, Lupoglav, Marčana, Medulin, Motovun-Montona, Oprtalj-Portole, Pićan, Raša, Sveti Lovreč, Sveta Nedelja, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan-Visignano, Vižinada-Visinada, Vrsar-Orsera i Žminj, a u istarskom dijelu Primorsko-goranske županije to su Mošćenička Draga, Lovran i Matulji. Na čelu je uprave općine načelnik, a imenuje ga općinsko vijeće, koje se bira svake četiri godine na lokalnim izborima.

Veća naselja imaju status grada.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply