Paz, panorama iz zraka, (snimio Vladimir Bugarin ml.), 2023.

Paz

Pȃz (tal. Passo), selo kraj Boljuna (45°17′N; 14°05′E; 346 m nadmorske visine); 62 stanovnika (2021.), općina Cerovlje.

Nalazi se na cesti Cerovlje – Boljun – Vranja (dio stare ceste PazinKastav), na sedlu drevnoga puta koji iz doline Pazinčice vodi u Boljunsko polje.

Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom i stočarstvom.

Stanovnik je Pȃzan, stanovnica Pȃzanka, a pridjev pȃski.

Prvi put se u izvorima javlja krajem XIII. st. kao Pas, Paas, potom Pasperc i Passberg, a ubrzo je postao važan feud kojim su u ime akvilejskih patrijarha gospodarili Paski (pripadnici roda koji se nazivao po Pazu), potom Gorički (koji ga uključuju u Pazinsku knežiju), a od 1374. Habsburgovci. Oni ga daju na upravu obiteljima Walderstein, Barbo i Auersperg.

U barokiziranoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se kamena kasnogotička kustodija iz 1496. Nad mjestom se nalaze ostatci srednjovjekovnog kaštela koji su počeli graditi Waldersteini, a obnovila obitelj Barbo (1570.). U izvorno dvoapsidnoj grobljanskoj crkvi sv. Vida djelomično su očuvane zidne slike majstora Alberta iz 1461. Prijestolje milosti i Bogorodica s Djetetom.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Camillo De Franceschi, "I castelli della Val d’Arsa", AMSI, 1899., 1–2; Branko Fučić, Istarske freske, Zagreb 1963.; Vanda Ekl, Gotičko kiparstvo u Istri, Zagreb 1982.; B. Fučić, Majstor Albert iz Konstanza u Brseču, Jasenoviku, Lovranu, Pazu i Plominu, Zagreb–Brseč 2000.; Josip Banić, Istarski kašteli, Pula 2022., 100-107.

Slučajna natuknica

Karigador