Optimisti na pulskoj regati sv. Nikole, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Nadan Kosanović), 2018.

jedrenje

Jedrenje, plovidba jedrilicama korištenjem porivne snage vjetra.

Sportsko jedrenje može biti rekreativno (krstarenje) i regatno. U Istri je jedrenje uzelo maha nakon II. svjetskog rata, odnosno 1947. Prvu Istarsku regatu organizirao je 1949. Jedriličarski klub (JK) Galeb Rijeka. Postala je tradicionalna, a svake se druge godine u organizaciji smjenjuju jedriličarski klubovi Mornar i Uljanik iz Pule. Prva regata održana je na relaciji Pula – Brijuni/Brioni – Pula. Nakon prve regate osnovano je u Puli pomorsko-brodarsko društvo Vega sa sjedištem u Vargaroli (Vergaroli). Prvi mu je predsjednik bio Giacomo Urbinz, a tajnik Massimo Volgieri.

Treća regata, prva koja je imala međunarodni karakter, zbog masovnog trovanja hranom u Kopru održana je na relaciji Pula – Poreč – Kopar – Rovinj – Pula – Mali Lošinj, no nije završena. U Puli su tada djelovali klubovi Vega, sa sjedištem u Vargaroli, i Uljanik, a koji je jedrilice vezivao na svom otoku. Postojao je i zatvoreni klub Jugoslavenske ratne mornarice »Joakim Rakovac« za poduku gojenaca. Požar koji je 1953. uništio većinu jedrilica Vege ubrzao je proces fuzije »Joakima Rakovca« i ostatka Vege, formalno dovršen 1955. Novi klub nazvan je Mornar. Uz njega je djelovao JK Uljanik. Do 1990. iz Uljanika su potekli prvi državni reprezentativci, posada Tonko Rasol i Emilio Radolović u klasi Zvijezda. Rasol je u dva mandata bio i savezni selektor i trener reprezentacije te sudionik Olimpijskih igara u Tallinu (1980., u sklopu OI u Moskvi) i Los Angelesu te Mediteranskih igara u Splitu i Casablanki. Prvi ovdašnji prvaci Jugoslavije bili su u klasi Kadet Slobodan Vučić i Mojmir Zuban; Marko Zuban prvi je prvak Jugoslavije u klasi Optimist, a Ivica Martinčić u klasi Laser.

Do 1990. sportsko jedrenje na području sadašnje Istarsyke županije koncetrirano je u dvama pulskim klubovima: Vega i Uljanik–plovidba, dok se u ostalim gradovima (Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj i Rabac) uspinje i pada ovisno o entuzijazmu sredina. Nakon 1990. došlo je do velikih promjena. Mnogi treneri otišli su u Italiju, a oni koji su ostali stvorili su niz jedriličara koji su postigli uspjehe u državi i inozemstvu. Dario Kliba vratio se sa Svjetskog prvenstva u Mariehamnu u Finskoj 1995. s brončanom medaljom (prva medalja za hrvatsko jedrenje u klasi Optimist). Osvajanje srebrne medalje na Europskom prvenstvu u klasi Laser radial 2002. te brončana medalja na Europskom prvenstvu 2004. u klasi 505 svrstali su ga u najuspješnije istarske jedriličare svih vremena. Niz medalja nastavila je Mateja Petronijević 2001. osvajanjem Prvenstva Europe u klasi Optimist. Filip Matika, najmlađi svjetski prvak, potvrdio je svoju kvalitetu dvostrukim uspjehom, 2002. i 2003., a zajedno s Albertom Zahtilom i Markom Pereša osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u ekipnom jedrenju 2003. Nakon dvaju četvrtih mjesta u juniorskoj konkurenciji Gea Barbić osvojila je i prvu svoju medalju – brončanu, za hrvatsko seniorsko žensko jedrenje na svjetskim jedriličarskim igrama održanim 2002. u Marseilleu. Da na žensko jedrenje u Istarskoj županiji treba najozbiljnije računati potvrdila je i Tajana Ganić – viceprvakinja Europe u klasi Optimist za 2003.

Za istarsko jedrenje važna je regata sv. Nikole koja se tradicionalno održava u organizaciji JK Vega. Utemeljena je 1992., na desetoj po redu bilo je prijavljeno 400 sudionika iz 13 zemalja Europe, a 2022. bilo je 517 jedriličara iz 15 zemalja, od Baltika do Mediterana. Jedri se u klasama Optimist, ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4, a regata se boduje za svjetsku jedriličarsku ljestvicu u olimpijskim klasama. Od 2021. regata je Memorijal Vladimir Barbić, u spomen na preminulog predsjednika Vege.

Godine 1998. osnovan je Jedriličarski savez Istarske županije (JSIŽ) sa sjedištem u Puli, u kojem je 2004. bilo deset klubova: Istraminerali i Histria iz Umaga, Bonaca iz Novigrada, Poreč i Horizont iz Poreča, Maestral-Ronhill iz Rovinja, Uljanik–plovidba, Vega i Delfin iz Pule te Kvarner iz Rapca.

Iz Istarske županije u Hrvatskoj jedriličarskom savezu 2023. registrirani su klubovi: Brioni iz Fažane; Horizont Poreč iz Poreča; Vega, Uljanik, Delfin i Clivo iz Pule; Kvarner iz Rapca; Maestral iz Rovinja; Fiandra 1975 i Histria iz Umaga. Aktualni predsjednik JSIŽ-a je Ted Weidlich.

U hrvatskom dijelu Istre djeluju i jedriličarski klubovi Istra iz Lovrana te Društvo sportova na moru Volosko, Yacht club Croatia, Opatija i Optimist, svi iz Opatije.

Iz Istre u Jedriličarskom sevezu Slovenije su klubovi i društva: Akademski jadralni klub Fakultete za pomorstvo in promet, Društvo ljubiteljev starih bark Piran, Krpani, Piranski zaliv, Pirat Portorož, Jahtni klub Portorož i Yacht klub Marina Portorož iz Portoroža; Aurora iz Materije; Capris, Jadro, Kite klub i Klub jadralcev na deski BUM iz Kopra; Burja, Izola i Olimpic iz Izole; Pomorsko društvo Piran te sportska društva Piran i Keka iz Pirana.

U Miljama djeluju Circolo della Vela i Yacht club Porto San Rocco.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Hrvatski jedriličarski savez, "Popis klubova", https://www.hjs.hr/index.php/organizacija-kontakt/klubovi, pristupljeno 1. 7. 2023.; Jadralna zveza Slovenije, "Seznam članov", pristupljeno 1. 7. 2023.