Park prirode Učka, vršni greben Učke, (preuzeto s https://www.pp-ucka.hr/press-kit/, snimio Stipe Surać)

Park prirode Učka

Park prirode Učka, zaštićeno područje proglašeno parkom Uredbom Vlade RH u travnju 1999. na temelju Zakona o zaštiti prirode.

Prostire se na 160 km2 masiva Učke i dijela Ćićarije, a obuhvaća dijelove nekoliko teritorijalnih jedinica u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji (Grad Opatija, općine Matulji, Mošćenička Draga, Lovran, Kršan, Lupoglav i Lanišće).

Parkom upravlja Javna ustanova Park prirode Učka, koja je u rujnu 1999. osnovana radi zaštite i očuvanja prirodnog ambijenta, potpore gospodarskoj i društvenoj dobrobiti lokalne zajednice, korištenja u svrhu edukacije, istraživanja i rekreacije. Od osnivanja do 2021. je sjedište ustanove bilo u Lignju kod Lovrana, potom je preseljeno na prijevoj Poklon, u objekt Centra za posjetitelje.

Park obilježava iznimna raznolikost na razmjerno malom prostoru. S najvišega vrha Vojaka (1401 m s kulom) prostire se pogled na cijelu Istru, slovenske i talijanske Alpe, planine Gorskoga kotara, Velebit i otoke sjevernog Jadrana. Na području parka očuvane su rijetke i endemske biljke (učkarski zvončić), rijetke ptice (bjeloglavi sup, suri orao) i druge zaštićene biljke i životinje. Najveći je dio šumske površine pod bukovom šumom, nešto je crnoga graba i hrasta, a na nekim je dijelovima zasađen crni bor. Gospodarski su posebno važni nasadi pitomoga kestena. Kanjon Vela draga (Vranjska draga) na zapadnim padinama Učke zaštićen je kao geomorfološka prirodna spomenička baština. Odlikuje se soliternim vapnenačkim stupovima i stijenama.

Utjecaj čovjeka na prostoru parka prisutan je samo djelomično, iako tragovi ljudske naseljenosti potječu iz prapovijesnog razdoblja (pećine i gradine), ali i iz donedavne tradicijske stočarske kulture (tzv. dvori, privremena skloništa stoke i ljudi u planinskom ambijentu).

Današnja su seoska naselja na području parka Lovranska Draga (s primorskim graditeljskim i kulturnim značajkama), Kožljak i Brest (s obilježjima istarskog tradicijskoga graditeljstva) te tipična planinska sela Mala i Vela Učka.

Na prijevoju Poklon otvoren je 2021. Centar za posjetitelje Poklon, u kojem se ističe multimedijalni interpretacijski postav gdje su na moderan i interaktivan način predstavljene prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti područja Parka prirode Učka s okolicom, s naglaskom na potrebu zaštite i očuvanja toga prostora.

Na području Parka prirode Učka označene su brojne planinarske staze u raznim smjerovima, mnoge povezane sa širim područjem, te nekoliko biciklističkih staza različite težine i ukupne dužine 180 km. Uređene su i poučne staze i šetnice (Vela Draga, Plas, Slap), staza umjetnosti u krajobrazu Stražica - Sapaćnica te mitsko-povijesna staza Trebišća – Perun. Postoji i letjelište za slobodno letenje (s poletištima Vojak i Brgud), a 2023. otvoreno je planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak na grebenu kraj istoimenog vrha, prema projektu arhitekta Ivana Juretića, nazvano Izvaljeno jaje u gnijezdu.

https://www.pp-ucka.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply