Scena iz filma "Zlato za odvažne" (slijeva: Sutherland, Eastwood i Savalas) s vižinadskom kulisom

Istra u filmovima

Istra ima dugu povijest poželjne lokacije za snimanje igranih filmova i serija i sve je češće ambijent u kojemu se snimaju veliki TV i filmski projekti, reklamni spotovi, realityji i drugi audiovizualni projekti.

Niz je filmova, više od stotine, za čije su kulise izabrane istarske urbane vedute i/ili krajobrazi. Kroz minula desetljeća Istra je na filmskom platnu oživjela vrlo raznolike lokacije: norveške fjordove, Istočni front, sjevernu Francusku i Provansu, Toskanu, Siciliju, Divlji zapad i brojne druge dostojno ih predstavivši na filmskom platnu, potvrđujući tako svoju zanimljivu moć preobrazbe.

U vrijeme talijanske vladavine u Istri počela je produkcija režimskih igranih filmova, a prvi, kojega bilježi arhiva Istarske filmske komisije (koju je Istarska županija utemeljila 2015. s ciljem promocije Istre kao zanimljive filmske destinacije), snimljen je 1942. kada Francesco de Robertis u Puli režira Alfa Tau. Godinu kasnije vraća se u Istru, u Fažanu, gdje snima još jedan režimski ratni film Mornari bez zvijezda (Marinai senza stelle), u kojemu uloge tumače kazališni glumci Antonio Gandusio, rodom iz Rovinja, i Cesarina Gheraldi te Anselmo Anselmi i trinaestogodišnji Tito Stagno.

Nakon Drugog svjetskog rata i pripojenja gotovo cijele Istre Jugoslaviji, prvi film kojemu je bila kulisa bio je Čudotvorni mač Vojislava Nanovića, preteča filmova iz žanra fantastike, čije su scene snimane 1950. u pulskoj Areni.

Grad boli (La città dolente) igrani je film Marija Bonnarda s kraja 1940-ih o tragediji poratnog egzodusa. Iako nije snimljen u Puli, koristi vrijedne arhivske dokumentarne inserte porušene Pule. Uz redatelja Bonnarda koscenaristi su bili Federico Fellini, Anton Giulio Majano i Aldo De Benedetti.

Veliki plavi put (La grande strada azzurra) iz 1957. prvi je cjelovečernji film talijanskog redatelja Gilla Pontecorva s legendarnim francuskim glumcem Yvesom Montandom i talijanskom glumačkom zvijezdom Alidom Valli, rođenom u Puli. Film je snimljen u Umagu, Vrsaru i Rovinju te na brojnim lokacijama na Kvarneru i u Dalmaciji.

Tijekom 1960-ih u Istri se snima niz jugoslavensko-angloameričko-njemačkih i talijanskih koprodukcija. Tako je u Limu (Limskom zaljevu/kanalu) početkom 1960-ih snimljen povijesni fikcijski spektakl Dugi brodovi (The Long ships), u režiji oskarovca Jacka Cardiffa, s Richardom Widmarkom, Sidneyjem Poitierom i Rosannom Schiaffino (počeo se prikazivati početkom 1964.), a za nj je u dnu Lima bilo izgrađeno vikinško naselje koje je godinama poslije bilo turistička atrakcija.

Ta je scenografija korištena u još dva filma o vikinškim sagama: Viking Erik (Erik il vichingo), redatelja Maria Caiana i Divlji vikinzi (Här kommer bärsärkarna) Arnea Mattssona, oba iz 1965.

Produkcije otkrivaju pulsku Arenu kao jeftiniju zamjenu za rimski Kolosej. U njoj je snimljen 79 A. D. (Anno 79: la distruzione di Ercolano), talijansko-francuski epski dramski film iz 1962. koji je napisao i režirao Gianfranco Parolini, te Osveta gladijatora (Solo contro Roma), također iz 1962.

La leggenda di Fra Diavolo talijanski je akcijski film Leopolda Savone iz 1962. U glavnim su ulogama Tony Russel i Claudia Mori. Kritika je film ocijenila sladunjavim, ali istaknuti su kadrovi prirodnih ljepota snimljeni u Balama i okolici.

Redatelj Savone se iste godine vraća u Bale i snima romantičnu dramu Rat se nastavlja (La guerra continua). U tom crno-bijelom talijansko-francusko-jugoslavenskom ratnom filmu glume Jack Palance, Giovanna Ralli, Serge Reggiani i dr.

U njemačko-austrijskoj komediji Ohne Krimi geht die Mimi nie ins Bett iz 1962. (inače rimejku filma Leute mit dem Sonnenstich iz 1936., snimljenog prema istoimenom romana Horsta Biernatha) radnja je smještena u Italiju koju „glume“ Pula i Rovinj. Istaknuti valja da je jedan od najromantičnijih simbola Pule i zaštitni znak Verudele, „kapelica“ na tzv. Svetoj stijeni ostatak kulise izgrađene isključivo za potrebe tog filma redatelja Franza Antela i nema nikakvu povijesnu i arhitektonsku vrijednost.

Jedan od najboljih ratnih filmova (s elementima akcijske komedije) 1970-ih Zlato za odvažne (Kelly's Heroes) američkog redatelja Briana Geoffreya Huttona, sa sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Clintom Eastwoodom, Tellyjem Savalasom i Donaldom Sutherlandom, čija se radnja događa u Francuskoj snimljen je u Vižinadi i okolnim mjestima.

Prvu pojavu na filmskom platnu slikoviti Draguć, koji je kroz desetljeća postao istaknuta filmska kulisa, pa ga zovu i „istarski Hollywood“, duguje filmu Divota prašine (Čudoviti prah) iz 1975. Scenarij i režiju prema istoimenom romanu Vjekoslava Kaleba potpisuje Milan Ljubić.

U Draguću se 1976. snima dio scena filma Marija Stipe Delića, potom 1977. Letači velikog neba Marijana Arhanića, a ubrzo će ga otkriti i velike inozemne produkcije.

U Savudriji se 1977. snima američko-zapadnonjemačka ratna akcijska drama Željezni križ (Cross of Iron) Samuela Sama Peckinpaha s Jamesom Coburnom, Maximilianom Schellom i Jamesom Masonom, a manju ulogu tumačio je i istarski glumac Igor Galo.

Jugoslavenska TV drama Istarska rapsodija iz 1978., koja tematizira život istarske obitelji početkom fašističke vladavine u 1920-im, snimana je u Labinu u režiji Danijela Marušića. Scenarij je napisao Ivo Štivičić prema drami Na straži Viktora Cara Emina.

Redatelj B. G. Hutton u Istru se vraća 1983. i snima američko-jugoslavensku koprodukciju Pravac Kina (High Road to China), pustolovno-romantični film s Tomom Selleckom i Bess Armstrong u glavnim ulogama. Filmska ekipa bila je situirana u Opatiji, a Istra je „glumila“ azijske krajeve - Boljun i Boljunsko polje bili su Kina, a Volosko turski gradić. U filmu se pojavljuje i Vela draga (Vranjska draga), a sniman je i na Grobničkom polju te u Velikoj Britaniji.

U Labinu je snimljen i povijesni film Miroslava Mikuljana Crveni i crni iz 1985. Film govori o nastanku „Labinske republike“ 1921., a uloge tumače Bekim Fehmiu, Milan Štrljić, Olivera Ježina i dr.

Vladimir Fulgosi 1985. u Puli snima Na istarski način, film koji tematizira odnose između domaćeg stanovništva i novopridošlica u gradu Puli nakon Drugog svjetskog rata i odlaska Angloamerikanaca.

Jackie Chan, u ulozi redatelja i glavnog glumca, akcijske scene tučnjave u Božjem oklopu (Armour of God) snima 1986. na motovunskim zidinama.

Tijekom 1990-ih, u sjeni ratnih zbivanja, slabi i filmska produkcija. Unatoč tome, 1990. u Rovinju se snimaju brojne scene akcijskog filma Kapetan Amerika (Captain America) o strip junaku Marvel Comicsa. Režirao ga je Albert Pyun, protagonisti su Matt Salinger i Scott Paulin, a ulogu Talijanke u filmu odigrala je Mia Begović.

U Savičenti (Svetvinčentu) se 1999. snimao Maršal, satira Vinka Brešana, jedan od najgledanijih hrvatskih filmova posljednjih desetljeća, između ostalog nagrađen, kao najbolji film, Velikom zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu 2000.

Na kraju 1990-ih Hollywood se vraća u Istru, pa se tako Anthonyja Hopkinsa 1999. često viđalo u šetnji Pulom tijekom snimanja filmske adaptacije Shakespeareovog Titusa, u kojemu igra i Jessica Lange.

U Puli je 2000. sniman debitantski film Dejana Aćimovića Je li jasno prijatelju?. Temeljen na istinitom događaju, film govori o nasilju i policijskoj torturi u jednom zatvoru bivše Jugoslavije.

Iste se godine posljednji put u rodnu Pulu vraća Alida Valli, tijekom snimanja filma Vino Santo, redatelja Xavera Schwarzenbergera.

Godine 2004. izašao je televizijski film Kći mušketira (La Femme Musketeer), snimljen u Draguću, Belaju i Pazinu, u kojemu Michael York po četvrti put utjelovljuje D'Artagnana, a igraju i Nastassja Kinski, Gérard Depardieu i dr.

Nakon 17 godina stanke redatelj Veljko Bulajić 2006. u Draguću, Belaju, Balama, Rovinju i Žminju snima Libertas, povijesnu dramu o Marinu Držiću.

Jedna od scena akcijsko-avanturističkog filma Lov na vještice (Season of the Witch) iz 2011., u režiji Dominica Sene i s Nicolasom Cageom i Ronom Perlmanom u glavnim ulogama, snimana je na rtu Kamenjak na Premanturi.

Epski ratni spektakl Crveni repovi (Red Tails), u režiji Anthonyja Hemingwaya i produkciji Georgea Lucasa, u kojemu među ostalim igraju Terrence Howard i Cuba Gooding Jr., sniman je 2011. u Grožnjanu, Draguću, Motovunu, Rovinju i Bujama.

U Rovinju i na liburnijskoj obali je 2013. Naomi Watts snimila nekoliko scena za biografsku dramu Diana (Caught in Flight), redatelja Olivera Hirschbiegela, o posljednje dvije godine života Diane, princeze od Walesa.

Tijekom 2000-ih u Istri su snimani brojni austrijski i njemački filmovi Ein Sommer in Kroatien, Eine Krone für Isabell, Rat mal, wer zur Hochzeit kommt, Unterwegs mit Elsa – a među njima i western trilogija Philippa Stölzla o Winnetouu, indijanskom poglavici iz romana Karla Maya, čije su akcijske scene snimane 2015. na Ćićariji, u Veloj dragi i na Raškoj pruzi (Lupoglav – Štalije).

U Puli je 2012. snimljena kriminalistička komedija Pulska veza, u režiji Zorana Mikletića. Uz mlade glumce i amatere iz Pule, u filmu igraju i pulski političari Maja Šarić i Boris Miletić.

Veljko Bulajić se vraća u Istru 2017. te snima Bijeg do mora. Glavnu ulogu tumači njemački glumac Tom Wlaschiha (Game of Thrones, Crossing Lines), a partnerica mu je Dijana Vidušin. Radnja filma smještena je u Istru, a glavni junak je Nijemac koji se nakon 50 godina vraća u zemlju u kojoj je nekad bio u ratu.

Potraga za nacističkim blagom inspirirala je i redatelja Stevena Qualea koji 2017. u Humu i Grožnjanu snima akcijski film Odmetnici (American Renegades), prema scenariju Luca Bessona i Richarda Wenka. U filmu glume oskarovac J. K. Simmons te Sullivan Stapleton, Charlie Bewley i dr. Za potrebe filma humska je crkva scenografskim intervencijama pretvorena u njemačku banku.

U Vodnjanu je 2017. sniman horor Dalibora Matanića Egzorcizam u kojem je igralo više pulskih glumaca (Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Lana Gojak, Marko Braić).

Godine 2017. moderna interpretacija legende o Robinu Hoodu Otta Bathurtsta (između ostalih igraju Taron Egerton i Jammie Foxx) snimljena je uglavnom u Dubrovniku, no scene rodnog mjesta Loxleya i bitke u Šervudskoj šumi snimljene su u Istri, preciznije na mostu nekadašnje Parenzane i u Završju, koje je u veljači 2020. osvojilo drugo mjesto u utrci za Location Award, nagradu za najbolju lokaciju u filmskoj i TV industriji.

U Istri je 2019. snimana holivudska akcijska komedija The Hitman's Wife's Bodyguard, sa Salmom Hayek, Ryanom Raynoldsom i Samuelom L. Jacksonom.

Hrvatska TV serija Počivali u miru iz 2015. snimana je u Katunu Lindarskom, Puli, Draguću, Gračišću i Plominu, a Draguć je panoramska kulisa i u TV seriji Dar Mar (2000.).

U Istri su snimane epizode poznatih TV serija: The Borgias (HBO), Dig (USA Network), Strike Back (Cinemax, Sky One), Crossing Lines - Season 3 (NBC), Žigosani u reketu i dr., te brojni reklamni spotovi.

https://www.istriafilmcommission.com/wp-content/uploads/2020/05/Katalog_snimano_u_istri_web.pdf

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply