Scena iz filma "Zlato za odvažne" (slijeva: Sutherland, Eastwood i Savalas) s vižinadskom kulisom

Istra u filmovima

Istra ima dugu povijest poželjne lokacije za snimanje igranih filmova i serija i sve je češće ambijent u kojemu se snimaju veliki TV i filmski projekti, reklamni spotovi, realityji i drugi audiovizualni projekti.

Niz je filmova, više od stotine, za čije su kulise izabrane istarske urbane vedute i/ili krajobrazi. Kroz minula desetljeća Istra je na filmskom platnu oživjela vrlo raznolike lokacije: norveške fjordove, Istočni front, sjevernu Francusku i Provansu, Toskanu, Siciliju, Divlji zapad i brojne druge dostojno ih predstavivši na filmskom platnu, potvrđujući tako svoju zanimljivu moć preobrazbe.

U vrijeme talijanske vladavine u Istri počela je produkcija režimskih igranih filmova, a prvi, kojega bilježi arhiva Istarske filmske komisije (koju je Istarska županija utemeljila 2015. s ciljem promocije Istre kao zanimljive filmske destinacije), snimljen je 1942. kada Francesco de Robertis u Puli režira Alfa Tau. Godinu kasnije vraća se u Istru, u Fažanu, gdje snima još jedan režimski ratni film Mornari bez zvijezda (Marinai senza stelle), u kojemu uloge tumače kazališni glumci Antonio Gandusio, rodom iz Rovinja, i Cesarina Gheraldi te Anselmo Anselmi i trinaestogodišnji Tito Stagno.

Nakon Drugog svjetskog rata i pripojenja gotovo cijele Istre Jugoslaviji, prvi film kojemu je bila kulisa bio je Čudotvorni mač Vojislava Nanovića, preteča filmova iz žanra fantastike, čije su scene snimane 1950. u pulskoj Areni.

Grad boli (La città dolente) igrani je film Marija Bonnarda s kraja 1940-ih o tragediji poratnog egzodusa. Iako nije snimljen u Puli, koristi vrijedne arhivske dokumentarne inserte porušene Pule. Uz redatelja Bonnarda koscenaristi su bili Federico Fellini, Anton Giulio Majano i Aldo De Benedetti.

Veliki plavi put (La grande strada azzurra) iz 1957. prvi je cjelovečernji film talijanskog redatelja Gilla Pontecorva s legendarnim francuskim glumcem Yvesom Montandom i talijanskom glumačkom zvijezdom Alidom Valli, rođenom u Puli. Film je snimljen u Umagu, Vrsaru i Rovinju te na brojnim lokacijama na Kvarneru i u Dalmaciji.

Tijekom 1960-ih u Istri se snima niz jugoslavensko-angloameričko-njemačkih i talijanskih koprodukcija. Tako je u Limskom zaljevu/kanalu početkom 1960-ih snimljen povijesni fikcijski spektakl Dugi brodovi (Long ships), u režiji oskarovca Jacka Cardiffa, s Richardom Widmarkom, Sidneyjem Poitierom i Rosannom Schiaffino, a za nj je u dnu Lima bilo izgrađeno vikinško naselje koje je godinama poslije bilo turistička atrakcija.

Ta je scenografija korištena u još dva filma o vikinškim sagama: Viking Erik (Erik il vichingo), redatelja Maria Caiana i Divlji vikinzi (Här kommer bärsärkarna) Arnea Mattssona, oba iz 1965.

Produkcije otkrivaju pulsku Arenu kao jeftiniju zamjenu za rimski Kolosej. U njoj je snimljen 79 A. D. (Anno 79: la distruzione di Ercolano), talijansko-francuski epski dramski film iz 1962. koji je napisao i režirao Gianfranco Parolini, te Osveta gladijatora (Solo contro Roma), također iz 1962.

La leggenda di Fra Diavolo talijanski je akcijski film Leopolda Savone iz 1962. U glavnim su ulogama Tony Russel i Claudia Mori. Kritika je film ocijenila sladunjavim, ali istaknuti su kadrovi prirodnih ljepota snimljeni u Balama i okolici.

Redatelj Savone se iste godine vraća u Bale i snima romantičnu dramu Rat se nastavlja (La guerra continua). U tom crno-bijelom talijansko-francusko-jugoslavenskom ratnom filmu glume Jack Palance, Giovanna Ralli, Serge Reggiani i dr.

U njemačko-austrijskoj komediji Ohne Krimi geht die Mimi nie ins Bett iz 1962. (inače rimejku filma Leute mit dem Sonnenstich iz 1936., snimljenog prema istoimenom romana Horsta Biernatha) radnja je smještena u Italiju koju "glume" Pula i Rovinj. Istaknuti valja da je jedan od najromantičnijih simbola Pule i zaštitni znak Verudele, "kapelica"na tzv. Svetoj stijeni ostatak kulise izgrađene isključivo za potrebe tog filma redatelja Franza Antela i nema nikakvu povijesnu i arhitektonsku vrijednost.

Jedan od najboljih ratnih filmova (s elementima akcijske komedije) 1970-ih Zlato za odvažne (Kelly's Heroes) američkog redatelja Briana Geoffreya Huttona, sa sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Clintom Eastwoodom, Tellyjem Savalasom i Donaldom Sutherlandom, čija se radnja događa u Francuskoj snimljen je u Vižinadi i okolnim mjestima.

Prvu pojavu na filmskom platnu slikoviti Draguć, koji je kroz desetljeća postao istaknuta filmska kulisa, pa ga zovu i "istarski Hollywood", duguje filmu Divota prašine (Čudoviti prah) iz 1975. Scenarij i režiju prema istoimenom romanu Vjekoslava Kaleba potpisuje Milan Ljubić.

U Draguću se 1976. snima dio scena filma Marija Stipe Delića, potom 1977. Letači velikog neba Marijana Arhanića, a ubrzo će ga otkriti i velike inozemne produkcije.

U Savudriji se 1977. snima američko-zapadnonjemačka ratna akcijska drama Željezni križ (Cross of Iron) Samuela Sama Peckinpaha s Jamesom Coburnom, Maximilianom Schellom i Jamesom Masonom, a manju ulogu tumačio je i istarski glumac Igor Galo.

Jugoslavenska TV drama Istarska rapsodija iz 1978., koja tematizira život istarske obitelji početkom fašističke vladavine u 1920-im, snimana je u Labinu u režiji Danijela Marušića. Scenarij je napisao Ivo Štivičić prema drami Na straži Viktora Cara Emina.

Redatelj B. G. Hutton u Istru se vraća 1983. i snima američko-jugoslavensku koprodukciju Pravac Kina (High Road to China), pustolovno-romantični film s Tomom Selleckom i Bess Armstrong u glavnim ulogama. Filmska ekipa bila je situirana u Opatiji, a Istra je "glumila" azijske krajeve - Boljun i Boljunsko polje bili su Kina, a Volosko turski gradić. U filmu se pojavljuje i Vela draga, a sniman je i na Grobničkom polju te u Velikoj Britaniji.

U Labinu je snimljen i povijesni film Miroslava Mikuljana Crveni i crni iz 1985. Film govori o nastanku "Labinske republike" 1921., a uloge tumače Bekim Fehmiu, Milan Štrljić, Olivera Ježina i dr.

Vladimir Fulgosi 1985. u Puli snima Na istarski način, film koji tematizira odnose između domaćeg stanovništva i novopridošlica u gradu Puli nakon Drugog svjetskog rata i odlaska Angloamerikanaca.

Jackie Chan, u ulozi redatelja i glavnog glumca, akcijske scene tučnjave u Božjem oklopu (Armour of God) snima 1986. na motovunskim zidinama.

Tijekom 1990-ih, u sjeni ratnih zbivanja, slabi i filmska produkcija. Unatoč tome, 1990. u Rovinju se snimaju brojne scene akcijskog filma Kapetan Amerika (Captain America) o strip junaku Marvel Comicsa. Režirao ga je Albert Pyun, protagonisti su Matt Salinger i Scott Paulin, a ulogu Talijanke u filmu odigrala je Mia Begović.

U Savičenti (Svetvinčenat) se 1999. snimao Maršal, satira Vinka Brešana, jedan od najgledanijih hrvatskih filmova posljednjih desetljeća.

Na kraju 1990-ih Hollywood se vraća u Istru, pa se tako Anthonyja Hopkinsa 1999. često viđalo u šetnji Pulom tijekom snimanja filmske adaptacije Shakespeareovog Titusa, u kojemu igra i Jessica Lange.

Krajem 2000. premijerno je u kinima prikazan Je li jasno prijatelju?, debitantski film Dejana Aćimovića. Temeljen na istinitom događaju, film govori o nasilju i policijskoj torturi u jednom zatvoru bivše Jugoslavije.

Iste se godine posljednji put u rodnu Pulu vraća Alida Valli, tijekom snimanja filma Vino Santo, redatelja Xavera Schwarzenbergera.

Godine 2004. izašao je televizijski film Kći mušketira (La Femme Musketeer), snimljen u Draguću, Belaju i Pazinu, u kojemu Michael York po četvrti put utjelovljuje D'Artagnana, a igraju i Nastassja Kinski, Gérard Depardieu i dr.

Nakon 17 godina stanke redatelj Veljko Bulajić 2006. u Draguću, Belaju, Balama, Rovinju i Žminju snima Libertas, povijesnu dramu o Marinu Držiću.

Jedna od scena akcijsko-avanturističkog filma Lov na vještice (Season of the Witch) iz 2011., u režiji Dominica Sene i s Nicolasom Cageom i Ronom Perlmanom u glavnim ulogama, snimana je na Rtu Kamenjak.

Epski ratni spektakl Crveni repovi (Red Tails), u režiji Anthonyja Hemingwaya i produkciji Georgea Lucasa, u kojemu među ostalim igraju Terrence Howard i Cuba Gooding Jr., sniman je 2011. u Grožnjanu, Draguću, Motovunu i Bujama.

U Rovinju i na liburnijskoj obali je 2013. Naomi Watts snimila nekoliko scena za biografsku dramu Diana (Caught in Flight), redatelja Olivera Hirschbiegela, o posljednje dvije godine života Diane, princeze od Walesa.

Tijekom 2000-ih u Istri su snimani brojni austrijski i njemački filmovi Ein Sommer in Kroatien, Eine Krone für Isabell, Rat mal, wer zur Hochzeit kommt, Unterwegs mit Elsa a među njima i western trilogija Philippa Stölzla o Winnetouu, indijanskom poglavici iz romana Karla Maya, čije su akcijske scene snimane 2015. na Ćićariji, u Veloj dragi i na pruzi Lupoglav-Štalije.

U Puli je 2012. snimljena kriminalistička komedija Pulska veza, u režiji Zorana Mikletića. Uz mlade glumce i amatere iz Pule, u filmu igraju i pulski političari Maja Šarić i Boris Miletić.

Veljko Bulajić se vraća u Istru 2017. te snima Bijeg do mora. Glavnu ulogu tumači njemački glumac Tom Wlaschiha (Game of Thrones, Crossing Lines), a partnerica mu je Dijana Vidušin. Radnja filma smještena je u Istru, a glavni junak je Nijemac koji se nakon 50 godina vraća u zemlju u kojoj je nekad bio u ratu.

Potraga za nacističkim blagom inspirirala je i redatelja Stevena Qualea koji 2017. u Humu i Grožnjanu snima akcijski film Odmetnici (Renegades), prema scenariju Luca Bessona i Richarda Wenka. U filmu glume oskarovac J. K. Simmons te Sullivan Stapleton, Charlie Bewley i dr. Za potrebe filma humska je crkva scenografskim intervencijama pretvorena u njemačku banku.

Godine 2017. moderna interpretacija legende o Robinu Hoodu Otta Bathurtsta (između ostalih igraju Taron Egerton i Jammie Foxx) snimljena je uglavnom u Dubrovniku, no scene rodnog mjesta Loxleya i bitke u Šervudskoj šumi snimljene su u Istri, preciznije na mostu nekadašnje Parenzane i u Završju, koje je u veljači 2020. osvojilo drugo mjesto u utrci za Location Award, nagradu za najbolju lokaciju u filmskoj i TV industriji.

U Istri je 2019. snimana holivudska akcijska komedija The Hitman's Wife's Bodyguard, sa Salmom Hayek, Ryanom Raynoldsom i Samuelom L. Jacksonom.

Hrvatska TV serija Počivali u miru iz 2015. snimana je u Katunu Lindarskom, Puli, Draguću, Gračišću i Plominu, a Draguć je panoramska kulisa i u TV seriji Dar Mar (2000.).

U Istri su snimane epizode poznatih TV serija: The Borgias (HBO), Dig (USA Network), Strike Back (Cinemax, Sky One), Crossing Lines - Season 3 (NBC), Žigosani u reketu i dr., te brojni reklamni spotovi.

https://www.istriafilmcommission.com/wp-content/uploads/2020/05/Katalog_snimano_u_istri_web.pdf

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply