Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), lijeva parlamentarna socijaldemokratska stranka, nastala političkom preobrazbom Saveza komunista Hrvatske (SKH, Savez komunista Jugoslavije).

Od 20.III.1990. nosi naziv Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena (SKH–SDP), od 3.XI.1990. Stranka demokratskih promjena (SDP), od 9.XI.1991. Socijaldemokratska partija Hrvatske–Stranka demokratskih promjena (SDPH), a od 16.I.1993. Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDPH).

Tijela stranke od IV. konvencije: konvencija, glavni odbor, predsjednik, direkcija, nadzorni odbor i savjet. Dugogodišnji predsjednik bio je Ivica Račan, potom Zoran Milanović, a članovi glavnoga odbora s područja Istre 1990.–2004. bili su Sergio Bernich, Livio Bolković, Vladimir Pernić, Ivica Percan, Enco Tireli, Drago Kraljević i Lucija Debeljuh.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. SKH–SDP osvojio je 101 od ukupno 352 mandata u Saboru. S područja Istre bili su izabrani: Delfina Arapović, Ivan Šorić, Igor Štoković, Petar Bralić, Savo Černeha, Graciano Kiršić, Drago Kraljević, Ivica Percan i Đenio Radić, te Anton Cerin, Šime Kalčić, Marko Martinčić, Livio Matošević, Davor Mirković, Marijan Racan i Enco Tireli. Iste godine na prvim višestranačkim lokalnim izborima pobijedio je u svim tadašnjim istarskim općinama osim u Pazinu. Na izborima za Zastupnički dom Sabora 1992. s lista SDP-a u Istri nije izabran nijedan zastupnik. Na lokalnim izborima 1993. u jedinicama lokalne samouprave dobio je samo jedan mandat (Labin). Na izborima 1997. dobio je, na samostalnim ili udruženim listama, 8,34% glasova, odnosno 2 od 40 vijećnika u Županijskoj skupštini (Vladimir Pernić, Enco Tireli), te 29 vijećnika u općinama i gradovima.

Na četvrtim izborima za Zastupnički dom 2000. SDP je u koaliciji s Hrvatskom socijalno-liberalnom strankom (HSLS) osvojio 44 mandata, pa je u velikoj koaliciji s HSLS-om, Hrvatskom seljačkom strankom (HSS), Hrvatskom narodnom strankom (HNS), Liberalnom strankom (LS) i Istarskim demokratskim saborom (IDS) osnovao Vladu. U osmoj izbornoj jedinici za zastupnika iz Istre izabran je Drago Kraljević, kojega je potom zamijenila Lucija Debeljuh. Nakon parlamentarnih izbora 2003. vratio se u oporbu. S udružene liste (SDP, IDS) u osmoj izbornoj jedinici za zastupnika je tada izabran Anton Peruško. Na lokalnim izborima 2001. SDP je na području Istarske županije s 13,4% glasova dobio 7 od 41 vijećnika (17,1%) u Skupštini, te 89 vijećnika u općinama i gradovima. Stranku je u Istri vodila Koordinacija, kojoj je na čelu bila Ljiljana Vale, a zatim Ljubomir Vlačić. Na I. konvenciji 1993. za predsjednika županijskog odbora izabran je Vladimir Pernić, na II. konvenciji 1998. Enco Tireli, na III. 2000. Sergio Bernich, a na IV. konvenciji 2001. Anton Peruško.

http://www.sdp.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply